email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Γη στούς αγρότες! (28/1/2012)

Η υπεύθυνη στάση μας στο πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας γεωργικής γης, στο περασμένο Περιφερειακό Συμβούλιο, είτε δεν έγινε κατανοητή είτε “παρερμηνεύτηκε” από τους μόνιμους στυλοβάτες της “μακαριότητας” και μιας κατ’ επίφαση  παρωχημένης “Γρεβενολαγνείας”.
Είμαστε πλειοψηφική δύναμη ευθύνης στα Γρεβενά!
Δεν κάνουμε θόρυβο ούτε στείρα αντιπολίτευση!
Δεν δημιουργούμε θέματα εκ του “μή όντος”.
Το παραταξιακό συμφέρον έρχεται σε δεύτερη μοίρα, έστω και αν έχουμε δίκαιο.
Υπεράνω όλων είναι το συμφέρον του τόπου και των συμπατριωτών μας!
Ως εδώ και μη παρέκει!
Για τελευταία φορά βάλαμε “πλάτες”!
Ας αντιληφθούν όλοι και ας αναλάβουν το μέγεθος των ευθυνών που τους αναλογούν!
Ο λαός μας έδωσε την πλειοψηφία στα Γρεβενά όχι όμως και την εκτελεστική εξουσία και την υπηρεσιακή δυνατότητα και τα μέσα ενημέρωσης των αγροτών.
Αυτοί που δεν ενημέρωσαν ούτε εμάς, ούτε τους συλλόγους των αγροτών και τους συνεταιρισμούς, τι περίμεναν;
Να μη δείξει κανείς ενδιαφέρον;
Να αποτύχει ένα σωστό και χρήσιμο μέτρο;
Να λήξει η προθεσμία;
Ας μην οδύρονται άδικα και να μην λαϊκίζουν, ότι δήθεν θα μας πάρουν την ξεχασμένη και “άγονη”, όπως λένε, γη “ξένοι”, “Αθηναίοι” που δήθεν δεν ξέρουν που είναι τα Γρεβενά,ή ότι δεν θα υπογράψουν ποτέ αυτές τις αποφάσεις!
Ψηφίσαμε την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων και μεις σαν παράταξη για να δώσουμε -ον είναι δυνατόν- μια ευκαιρία σε όσους ήθελαν και δεν γνώριζαν.
Δεν γνωρίζουμε ον θα γίνει δεκτό το αίτημα από το υπουργείο και από τους νομίμως μέχρι τώρα αιτούντες αγρότες.
Αν δεν γίνει αυτό, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι μας εκθέτουν.
Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν που και σε ποιους θα καταλογίσουν τις  ευθύνες.
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακός Σύμβουλος “Αρχή…Ζουμε Μαζί”

Υστερόγραφο 1: Αντικειμενικά κριτήρια ισχύουν και όλα τα αποτελέσματα  είναι δημοσιευμένα και αναρτημένα (Όλα στο φως, όχι όπως ξέραν ή ήθελαν μερικοί….)
1_Η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).

2_Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.

Πιο αναλυτικά:

* 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
* 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
* 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
* 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)
* 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν

(Κάποιοι …φοβούνται ότι θα τα πάρουν Αθηναίοι και θα τα νοικιάσουν! θα τα κονομήσουν με 5 ευρώ το στρέμμα!)

Από εδώ και στο εξής, το σύστημα υποβολής αιτήσεων μίσθωσης γεωργικής και κτηνοτροφικής γης θα επιτρέπει αιτήσεις που θα αφορούν είτε μόνο αγροτεμάχια γεωργικής χρήσης, είτε μόνο αγροτεμάχια κτηνοτροφικής χρήσης. Ο κάθε ενδιαφερόμενος εξακολουθεί να μπορεί να υποβάλει περισσότερες της μιας αίτησης με μόνο περιορισμό το ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα κάποιος που ήδη δραστηριοποιείται στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει μέσω της μίσθωσης).

Υστερόγραφο 2:
Δείτε πως βλέπουν και άλλοι!
(Δεν ανήκουν στους τοπικούς υμνητές και “εξαπτέρυγα” της εξουσίας). ” Με αντιδράσεις «εκ των υστέρων» ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών διαφωνεί με την υπουργική απόφαση και εμποδίζει το πρόγραμμα μίσθωσης δημόσιας γεωργικής γης
Σοβαρά εμπόδια στην ομαλή εξέλιξη του πολυδιαφημισμένου προγράμματος μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης δημιουργούνται από τον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών.  Αφορμή απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών να θέσει εκ των υστέρων (μετά τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης αιτήσεων) ζήτημα εντοπιότητας των αιτούντων στηριζόμενη στο γεγονός ότι το 90% των υποψηφίων για τα 33 αγροτεμάχια – συνολικής έκτασης 319 στρεμμάτων – της περιοχής είναι κάτοικοι Αθηνών, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, πλην Γρεβενών. Παράλληλα, έχει γίνει γνωστό ότι η Περιφέρεια επιθυμεί – κόντρα στους νόμους του κράτους – να δοθεί παράταση υποβολής των σχετικών αιτήσεων μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Κερασάκι στην τούρτα η παραίτηση της τριμελούς επιτροπής (γεγονός που ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών διαψεύδει στον ΑγροΤύπο) η οποία είχε σαν στόχο να αξιολογήσει τις αιτήσεις και να καλέσει τους υποψηφίους να υπογράψουν τα συμβόλαια.
www.agrotypos.gr27/01?12
Υ.Γ 3
Η διαδικασία προχωράει κανονικά σε όλη την επικράτεια.

Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακός Σύμβουλος “Αρχή…Ζουμε Μαζί

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται στην Κοινότητα Οροπεδίου
Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
Ζητείται για εργασία
Αγ.Κοσμά 109
Ενοικιάζεται στην κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
ΔΥΑΡΙ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΤΑΞΙ
Γκαρσονιέρα- Εμμανουήλ Παππά
Ιδιαίτερα μαθήματα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-Φαρδυκάμπου
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ