Κακανούλης
Κουκουτάρης
Τσιμόπουλος
ΒΛΕΤΣΟΣ
Αλεξίου
ΝΙΖΑΜΗΣ
Βλάχος
Παπαλιούρα
Τσιάτας
Τσιμπέρη
Πρίντζας
Λίτσας
Σαμαρά
Λιοσάτος
Παράσχου
Καρυπίδης
Φανάρας
Σιούμπουρα
Λέτσιος
Καφετζή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μπουρέλλας
Καλαμάρας
Ζαρκογιάννης
Καραγιάννης
Ντώνας
SPONSORS
ΟΠΑΠ
Τσακνάκη
POTIKA MYRTO
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Γιαννόπουλος
ΟΠΑΠ

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
DONAS

Grevenamedia @facebook

ΙΩΑΝΝΑ
IKTEO
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Αρση ανωνυμίας για ηλεκτρονικά εγκλήματα (3/6/2011)

Χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, θα πρέπει να δίνουν οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας που τους ζητούνται από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι διαπράττουν διάφορα εγκλήματα, όπως εκβιαστικά, απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα μέσω κινητών, αλλά και εξυβριστκά σχόλια που ανεβαίνουν σε μπλογκ.

H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με γνωμοδότησή της ανάβει το “πράσινο φως” για να χορηγούνται αμέσως όλα τα εξωτερικά δεδομένα (ονοματεπώνυμο και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμός τηλεφώνου, χρόνος, τόπος, διάρκεια κλήσης κ.λπ.), κρίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προστασία απορρήτου σε περίπτωση αδικημάτων. Δέχεται δε ότι ο πρόσφατος νόμος 3917/11 (που προβλέπει την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών κάθε είδους επικοινωνίας να τηρούν τα δεδομένα αυτά για αρκετό διάστημα στα αρχεία τους) δεν εμποδίζει τις δικαστικές αρχές να πάρουν αμέσως τα στοιχεία αυτά.

Παράλληλα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνει ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να δίνονται αμέσως (χωρίς τη διαδικασία άρσης απορρήτου) και στις αστυνομικές αρχές, εφόσον διενεργούν προανάκριση στο πλαίσιο δικαστικής – εισαγγελικής εντολής.

Διάσταση απόψεων
Για το ζήτημα αυτό είχε δημιουργηθεί διάσταση απόψεων στο παρελθόν ανάμεσα στην ΑΔΑΕ, στην Εισαγγελία ΑΠ και στους παρόχους υπηρεσιών.

Η Εισαγγελία ΑΠ, αρχικά διά του τέως εισαγγελέα Γ. Σανιδά και τον Σεπτέμβριο 2009 διά του νυν εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε, γνωμοδότησε υπέρ της παροχής των στοιχείων αυτών στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές (εφόσον εκτελούν με εισαγγελική εντολή έρευνα) χωρίς την άρση. Ωστόσο, οι εταιρείες (πάροχοι υπηρεσιών) συνέχισαν να αρνούνται τη χορήγηση στοιχείων στις αστυνομικές αρχές, επικαλούμενες και τον πρόσφατο ν. 3917/11, με συνέπεια η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αρχαιοκαπηλίας και ηθών και το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να ζητήσουν νέα εισαγγελική γνωμοδότηση για το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Κανιστρά
Θώμας
Παπαχατζή
Τσαμπαρδούκα
MP
Μιχαλόπουλος
Νούτσος
Μαλαματή
Κασάρας
Μάντζαρης
Μπαρλαγιάννη
Νίκου
Μαράνος
Βραβοσινός
Βλαμίδης
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
MPANTHS
Χρυσή Τομή
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Χρυσή Τομή

Follow Us

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Πωλείται
Πωλείται
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης