Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Grevenamedia @facebook

Κινηματογράφος Γρεβενών
PAPAGEORGIOU

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Jumbo
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Αρση ανωνυμίας για ηλεκτρονικά εγκλήματα (3/6/2011)

Χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, θα πρέπει να δίνουν οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών εξωτερικά στοιχεία επικοινωνίας που τους ζητούνται από δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι διαπράττουν διάφορα εγκλήματα, όπως εκβιαστικά, απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα μέσω κινητών, αλλά και εξυβριστκά σχόλια που ανεβαίνουν σε μπλογκ.

H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με γνωμοδότησή της ανάβει το “πράσινο φως” για να χορηγούνται αμέσως όλα τα εξωτερικά δεδομένα (ονοματεπώνυμο και λοιπά στοιχεία συνδρομητών, αριθμός τηλεφώνου, χρόνος, τόπος, διάρκεια κλήσης κ.λπ.), κρίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει προστασία απορρήτου σε περίπτωση αδικημάτων. Δέχεται δε ότι ο πρόσφατος νόμος 3917/11 (που προβλέπει την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών κάθε είδους επικοινωνίας να τηρούν τα δεδομένα αυτά για αρκετό διάστημα στα αρχεία τους) δεν εμποδίζει τις δικαστικές αρχές να πάρουν αμέσως τα στοιχεία αυτά.

Παράλληλα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρίνει ότι τα στοιχεία αυτά πρέπει να δίνονται αμέσως (χωρίς τη διαδικασία άρσης απορρήτου) και στις αστυνομικές αρχές, εφόσον διενεργούν προανάκριση στο πλαίσιο δικαστικής – εισαγγελικής εντολής.

Διάσταση απόψεων
Για το ζήτημα αυτό είχε δημιουργηθεί διάσταση απόψεων στο παρελθόν ανάμεσα στην ΑΔΑΕ, στην Εισαγγελία ΑΠ και στους παρόχους υπηρεσιών.

Η Εισαγγελία ΑΠ, αρχικά διά του τέως εισαγγελέα Γ. Σανιδά και τον Σεπτέμβριο 2009 διά του νυν εισαγγελέα ΑΠ Ιω. Τέντε, γνωμοδότησε υπέρ της παροχής των στοιχείων αυτών στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές (εφόσον εκτελούν με εισαγγελική εντολή έρευνα) χωρίς την άρση. Ωστόσο, οι εταιρείες (πάροχοι υπηρεσιών) συνέχισαν να αρνούνται τη χορήγηση στοιχείων στις αστυνομικές αρχές, επικαλούμενες και τον πρόσφατο ν. 3917/11, με συνέπεια η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, αρχαιοκαπηλίας και ηθών και το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος να ζητήσουν νέα εισαγγελική γνωμοδότηση για το θέμα.

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
POTIKA MYRTO
Αγγελία
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ

Follow Us

ΦΥΛΑΞΗ
 
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5