email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
SPONSORS
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Αιολικά Πάρκα:Χωροθέτηση τώρα (15/2/2012)

Στο περιφερειακό Συμβούλιο της 9/2/2012 και στην παραγγελθείσα μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού των ΑΠΕ, και ιδιαίτερα των Αιολικών, μετά τις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της Σιάτιστας για την αδειοδότηση Αιολικών στο Μπούρινο και το αίτημα γνωμοδότησης από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Υπ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Ψευτογκάς, σε σύντομη παρέμβασή του, αφού έλαβε τον λόγο, είπε τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε
Η αιολική ενέργεια είναι πράγματι «πράσινη», καθαρή και ανανεώσιμη.
Η επένδυση στη χρήση της δεν είναι μόνο αναγκαιότητα αλλά και βασική μας προτεραιότητα και στρατηγική επιλογή.Ο χωροταξικός σχεδιασμός των ΑΠΕ, πρέπει να συνδεθεί και με τις χρήσεις γης, την διαχείριση των υδάτων και το παραγωγικό μοντέλο κάθε περιοχής.
Η παρούσα μελέτη της ΑΝΚΟ για τα Αιολικά, είναι ένα χρήσιμο γνωμοδοτικό εργαλείο για το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αφού συγχαρώ όλους τους μελετητές για την προσπάθεια και το έργο τους κάτω από την πίεση του χρόνου, επιτρέψτε μου μερικές σύντομες διαπιστώσεις και παρατηρήσεις.
Καταρχάς επειδή τα στοιχεία της μελέτης για το αιολικό δυναμικό, είναι παλαιά και όχι επικαιροποιημένα, θεωρούμε ότι η ανωτέρω μελέτη δεν έχει την απαραίτητη αντικειμενικότητα και εφαρμοσιμότητα.
Μελέτες του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αναφέρουν χαμηλό αιολικό δυναμικό κατ’ έτος τουλάχιστον για την ΠΕ Γρεβενών, όπου βλέπουμε την δυνατότητα ανάπτυξης 158 μονάδων, και στο μεγαλύτερο μέρος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας όπου προβλέπονται 6346 ανεμογεννήτριες διαμέτρου 85 μέτρων!
(Φανταστείτε από αέρος την Περιφέρειά μας!) Οπωσδήποτε σε μια μελέτη απαραίτητη είναι η οικονομική αξιολόγηση και ιδιαίτερα οι αξιολόγηση κόστους/αποτελεσματικότητας, κόστους /χρησιμότητας, κόστους/οφέλους καθώς και η εκτίμηση της αβεβαιότητας.
Η αξιολόγηση αυτή απαιτεί συγκρίσεις και προσαρμογές στα οικονομικά αναπτυξιακά μοντέλα.
Άρα -και αυτή είναι η πρότασή μου- για να είναι πλήρης και να έχει πραγματική αξία αυτή η μελέτη, πρέπει να συμπληρωθεί από την ΑΝΚΟ, που νομίζω είτε από μόνη της είτε με συνεργασίες, μπορεί να μας δώσει, ένα πραγματικό γνωμοδοτικό και αποφασιστικό εργαλείο χάραξης αποκεντρωμένης ενεργειακής και αναπτυξιακής πολιτικής.
Έτσι μόνο μπορεί ο πολίτης της Δυτ. Μακεδονίας να αισθάνεται πραγματικά ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι μαζί θα αποφασίζουμε και δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο για όλους!
Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακός Σύμβουλος’
Yστερόγραφο:Σε δύο καίριες ερωτήσεις μου, οι μελετητές παραδέχτηκαν ότι: πρώτον, τα στοιχεία πρό του 2006 για το αιολοκό δυναμικό δεν πληρούσαν τους όρους πλήρους αντικειμενικότητας μιας και οι μελέτες γίνονταν από μή πιστοποιημένες εταιρείες και δεύτερον ότι η περιφέρεια είναι περιοχή καταλληλότητας και όχι προτεραιότητας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Αρα χρειάζονται περισσότερα στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα καθώς και ευρύτερη διαβούλευση για το που και πόσες ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετηθούν!

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ