Ράδιο Γρεβενά – 101.5

PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Έρευνα: Ο σουρεαλισμός μάς ακονίζει το μυαλό

Σύμφωνα με νέα έρευνα, βιβλία με ελαφρώς σουρεαλιστικό περιεχόμενο είναι ικανά να μας ακονίσουν το μυαλό, αφού για να τα κατανοήσουμε, χρειάζεται να βγούμε από την καθημερινή μας λογική. Μια ομάδα επιστημόνων από το University of British Columbia ανακάλυψε πως ο σουρεαλισμός π.χ. των βιβλίων του Κάφκα γυμνάζει τον εγκέφαλο, όπως και το sudoku ή άλλα παιχνίδια εξάσκησης του μυαλού. Της Άννας Χαρίτου

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να διαβάσουν μια συντομευμένη εκδοχή της παράλογης ιστορίας του Κάφκα, A Country Doctor. Μια άλλη ομάδα εθελοντών διάβασε την ίδια ιστορία σε μια εκδοχή «πειραγμένη», ώστε να βγάζει ευκολότερα νόημα. Στη συνέχεια όλοι έκαναν το ίδιο τεστ γραμματικής, για να προσδιορίσουν τη δομή της ιστορίας. Ως αποτέλεσμα, αυτοί που διάβασαν την πρώτη εκδοχή, είχαν μεγαλύτερο σκορ στα τεστ.

Στην νέα στήλη του tvxs.gr για την Παιδεία, παρουσιάζουμε απόψεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση καθώς και προτάσεις εναλλακτικής διδασκαλίας στα σχολεία. Μπορείτε να στείλετε τις απόψεις και προτάσεις σας, στο paidia@tvxs.gr.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως όταν ένα άτομο εκτεθεί σε πιο ασυνήθιστες συνθήκες, έχει αυτομάτως ένα κίνητρο για να μάθει νέα πρότυπα και να αποκωδικοποιήσει νέα μοντέλα. Επίσης υποστηρίζουν πως η έκθεση στο σουρεαλισμό, όπως στα βιβλία του Κάφκα, ενισχύει τους γνωστικούς μηχανισμούς και τις λειτουργίες της μάθησης. «Η ιδέα είναι ότι όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε μια έννοια απειλής -δηλαδή σε κάτι που ουσιαστικά δε βγάζει νόημα και μας τρομάζει κάπως-, ο εγκέφαλος θα ψάξει να βρει κάποιου άλλου είδους δομή μέσα στο περιβάλλον για να κατανοήσει τι συμβαίνει» λέει ένας από τους επιστήμονες και συγγραφείς της έρευνας.

Για τους σινεφίλ που προτιμούν τις ταινίες από τα βιβλία, τα νέα είναι εξίσου καλά, αφού η έρευνα δείχνει πως ο σουρεαλισμός στις ταινίες, όπως π.χ. το «Μπλε Βελούδο» του David Lynch, έχει ανάλογα αποτελέσματα.

doctv.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ
ΦΥΛΑΞΗ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης