Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

΄΄ Το Αρχείο στην Τοπική Κοινωνία ΄΄

Άρθρο της κας Μάρθας Ματσαρίδου

  Έχοντας την τύχη να εργάζομαι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Γρεβενών και αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης  για τη διάσωση – ενός τμήματος τουλάχιστον – της ιστορίας του τόπου θα ήθελα να τονίσω τη  μεγάλη σημασία της έννοιας αρχείο, καθώς τόπος χωρίς μνήμη είναι τόπος χωρίς ταυτότητα.

Κατά την επιστήμη της Αρχειονομίας αρχείο αποτελεί το σύνολο των τεκμηρίων ανεξαρτήτως χρονολογίας, ύλης και σχήματος που έχει δεχθεί ή παραγάγει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του. Το σύνηθες υπόστρωμα των αρχείων – και κυρίως του νομού μας – είναι το χαρτί. Είναι το υπόστρωμα, πάνω στο οποίο έως και σήμερα, καταγράφεται η διοικητική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ιστορία αυτού του τόπου. Κάθε έγγραφο έχει μία ιστορία και μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες.  Το έγγραφο δεν είναι  λοιπόν, ένα σκουπίδι αλλά μία ζωντανή πηγή πληροφορίας.

Μέσα από ένα αρχείο, δηλαδή μέσα από τα οργανικά και καταχωρισμένα τεκμήρια, μαθαίνουμε την ιστορία και τη δραστηριότητά του κατόχου, πράγμα  που πάντα προσθέτει και εμπλουτίζει την τοπική ιστορία. Πέραν όμως της ιστορικής και πληροφοριακής εξ ορισμού αξίας, ένα αρχείο έχει λειτουργική και τεκμηριωτική αξία, π.χ. αναγνωρίζουμε οικονομική αξία όταν ένα έγγραφο συνεπάγεται οικονομικό όφελος ή δικαίωμα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ σημαντική η σωστή διαχείριση ενός ενεργού αρχείου, αφού ένα σωστά οργανωμένο αρχείο βοηθάει την ίδια την καλή λειτουργία του προσώπου ή του φορέα. Ακόμη πιο σπουδαία η τύχη του αφού φτάσει στο σημείο να γίνει ιστορικό αρχείο και έχω βρεθεί  τόσο σε ευχάριστες όσο και σε δυσάρεστες καταστάσεις και συνθήκες, προσπαθώντας να ανιχνεύσω ή να παραλάβω αρχεία διαφόρων υπηρεσιών.

Την παραπάνω τύχη προσπαθεί η υπηρεσία μας να διαχειριστεί – με την αναγκαία όσο και επιθυμητή συνεργασία με τους φορείς και τις Αρχές του τόπου – όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, προκειμένου η πόλη να χαίρεται μία οργανωμένη πηγή γνώσης και έρευνας.

Η Προϊσταμένη

 Μάρθα Ματσαρίδου

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ