Grevenamedia @facebook

Λάμπρος Φισφής
POTIKA MYRTO
Κινηματογράφος Γρεβενών
SPONSORS
PAPAGEORGIOU

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
DONAS
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

΄΄Τα Γρεβενά στον Εμφύλιο – Η μάχη των Γρεβενών 25-7-1947 ΄΄

8η Θεματική εκδήλωση για την Κατοχή και τον Εμφύλιο

 

«Τα Γρεβενά στον Εμφύλιο – Η μάχη των Γρεβενών 25-7-1947»

 

(Αφιερωμένη στους αγωνιστές/τριες και τις οικογένειές τους)

Η μάχη των Γρεβενών έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν μια ιδιαίτερη στιγμή του εμφυλίου πολέμου. Ήταν η πρώτη μάχη του ΔΣΕ σε κατοικημένη περιοχή, σε αστικό κέντρο, που κόστισε πολλές ανθρώπινες ζωές στα εμπόλεμα μέρη. Εξαιρετικά βαρύ ήταν το τίμημα για τον ΔΣΕ, αφού καταμέτρησε σχεδόν 300 νεκρούς και τραυματίες και αποτέλεσε ταυτόχρονα και την πρώτη μεγάλη ήττα του.
Ο ΔΣΕ ανέλαβε μια στρατιωτική επιχείρηση, χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα οπλικά μέσα, με ένα πρόχειρο σχέδιο και μεγάλη έλλειψη συντονισμού, όταν ο αντίπαλος «εθνικός στρατός» διέθετε ισχυρή αμυντική οργάνωση και μεγάλη δύναμη πυρός.

unnamed
Στη μάχη των Γρεβενών φάνηκε ότι ο ΔΣΕ αναζητούσε να προσδιορίσει τη μορφή του ένοπλου αγώνα ως παρτιζάνικου ή τακτικού. Εμφανίστηκαν επίσης και οι πρώτες διαφοροποιήσεις μεταξύ κομματικών και στρατιωτικών στελεχών. Πολλά από τα τελευταία θα παραμεριστούν και θα διωχτούν, όπως ο διοικητής του αρχηγείου Γράμμου-Βοΐου συνταγματάρχης Γιώργης Γιαννούλης, που του ανατέθηκε η διεύθυνση της μάχης των Γρεβενών και εκτελέστηκε στο Γράμμο, στις 20 Αυγούστου 1948, χωρίς καν να δικαστεί από ανταρτοδικείο, με την ανυπόστατη κατηγορία ότι «ήταν υπεύθυνος για τον αιφνιδιασμό στο ύψωμα της Μπάτρας».
Η μάχη των Γρεβενών σηματοδότησε τους νέους πολιτικούς προσανατολισμούς του ΚΚΕ, όπως αυτοί παρουσιάστηκαν στις 27 Ιουνίου 1947 στο συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Στρασβούργο. Εκεί ο εκπρόσωπός του Μιλτιάδης Πορφυρογένης διακήρυξε την πρόθεση του ΚΚΕ για τη «δημιουργία μιας λεύτερης δημοκρατικής Ελλάδας, με δική της κυβέρνηση και δική της κρατική υπόσταση».
Τα Γρεβενά των δημοκρατικών αγώνων, με το ανυπότακτο και εξεγερτικό πνεύμα ενάντια σε κάθε κατακτητή και κοινωνική αδικία, έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντίσταση κατά της φασιστικής Κατοχής, αλλά και στα δίσεκτα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Το ορεινό τους ανάγλυφο έγινε πεδίο και επίκεντρο σκληρών στρατιωτικών αναμετρήσεων.
Χιλιάδες κάτοικοι από την περιοχή των Γρεβενών άφησαν την γκλίτσα ή το αλέτρι για να κρατήσουν το ντουφέκι. Ολόκληρες οικογένειες, από τους γέροντες έως τα ανήλικά παιδιά, βρέθηκαν σύσσωμες στη δίνη του εμφυλίου πολέμου, πληρώνοντας βαρύ κόστος.
Η φετινή 8η Θεματική εκδήλωση της ΕΔΙΑ 1940-74 Κ. -Δ. Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθεί στην Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη των Γρεβενών (Πλατεία Ελευθερίας), το Σάββατο 22 Αυγούστου, στις 7μ.μ., είναι τιμητικά αφιερωμένη στους αγωνιστές/τριες της ευρύτερης περιοχής των Γρεβενών.
Την Κυριακή 23 Αυγούστου στις 11π.μ. θα γίνει επίσκεψη στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο χωριό Ζιάκα.

Θεσσαλονίκη 29/7/2015
Ο πρόεδρος
Τρ.Μηταφίδης

Η γ.γραμματέας
Παρ. Φιριπή

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
Ζητείται
ΟΠΑΠ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης
jumbo