Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

΄΄Παράταση προθεσμίας για μεταβολές στους εκλογικούς καταλόγους στο πλαίσιο της Α΄ αναθεώρησης του 2014΄΄

Δ.Τ- Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο νόμος «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας και άλλες διατάξεις», ο οποίος προβλέπει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16, ότι ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2014, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για κάθε μεταβολή στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, καθώς και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατείνεται μέχρι 14 Μαρτίου 2014. Συνεπώς, οι εκλογές αυτές θα διενεργηθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Α’ αναθεώρησης του 2014.

Αμέσως μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, οι σχετικές καταστάσεις θα αναρτηθούν στο δημοτικό κατάστημα επί δεκαήμερο για τυχόν υποβολή ενστάσεων, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 17 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012).

Περαιτέρω και αναφορικά με τον τρόπο ψηφοφορίας των ετεροδημοτών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ως γνωστόν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή), οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου του οποίου είναι δημότες και δεν έχουν εφαρμογή οι περί ετεροδημοτών διατάξεις της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών και ευρωβουλευτών.

Επομένως, όσον αφορά τις προσεχείς ευρωεκλογές, όσοι ετεροδημότες επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο όπου ασκούν και το εκλογικό τους δικαίωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δηλαδή στον τόπο της βασικής εγγραφής, πρέπει, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, να ζητήσουν τη διαγραφή τους από τους καταλόγους αυτούς μέχρι 14 Μαρτίου 2014.

Όσοι πάλι εξ αυτών επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, τότε, εφόσον είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών (οι οποίοι σημειωτέον είναι διαρκείς), δεν απαιτείται να προβούν σε κάποια ενέργεια. Εάν, ωστόσο, δεν είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους αυτούς, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014.

Τονίζεται ότι οι ετεροδημότες που θα παραμείνουν εγγεγραμμένοι ή θα εγγραφούν, κατόπιν υποβολής αίτησης μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, στους ανωτέρω ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, θα ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους.

Εφόσον μεταβούν στον τόπο της βασικής τους εγγραφής για να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές (δεύτερη Κυριακή 25 Μαΐου), δεν θα είναι δυνατό να ψηφίσουν στον τόπο αυτόν στις ευρωεκλογές, στον δε σχετικό εκλογικό κατάλογο θα υπάρχει η ένδειξη «Ε» πριν το όνομά τους.

Επισημαίνεται ότι οι ετεροδημότες που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές στον τόπο της διαμονής τους, θα ψηφίσουν σε κοινά τμήματα του δήμου διαμονής τους μαζί με τους λοιπούς εκλογείς (και όχι σε ειδικά τμήματα ετεροδημοτών), χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές.

Κατά συνέπεια οι εκλογείς, που αν και εγγεγραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών, δεν ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2012 επειδή δεν κάλυπταν την παραπάνω προϋπόθεση, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς ευρωεκλογές στον τόπο διαμονής τους, εφόσον βέβαια επιθυμούν να παραμείνουν εγγεγραμμένοι σε καταλόγους ετεροδημοτών.

Οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στη χώρα μας, θα περιλαμβάνουν πολίτες της Ε.Ε. που θα έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση εγγραφής στον οικείο δήμο, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις προσεχείς δημοτικές εκλογές ή/και ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.

Οι ειδικοί κατάλογοι των πολιτών της Ένωσης θα περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν σε αυτούς (αιτήσεις εγγραφής και διαγραφής) μέχρι την ανωτέρω προθεσμία.

Τέλος, παρακαλούνται:
1. Οι υπάλληλοι των δήμων, στην υποθετική περίπτωση τυχόν τεχνικού κωλύματος στην ολοκλήρωση μεταδημοτεύσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας της Α’ Αναθεώρησης, να καταχωρήσουν τις νέες εγγραφές λόγω μεταδημότευσης απευθείας στο εκλογικό αρχείο, ώστε να μην υπάρξουν παραλείψεις.

2. Τα ΚΕΠ να αποστέλλουν αυθημερόν τις αιτήσεις ετεροδημοτών στους δήμους για οριστικοποίηση. Επίσης, θα πρέπει να αποστέλλουν τις αιτήσεις στο δήμο διαμονής και όχι στο δήμο εγγραφής του πολίτη. Παρόλα αυτά αν συμβεί τέτοιο λάθος, θα πρέπει ο δήμος εγγραφής να αποστείλει έγκαιρα μέσω fax την αίτηση στον αρμόδιο δήμο διαμονής ώστε να την οριστικοποιήσει.

Για τις περιπτώσεις, που οι αιτήσεις υποβληθούν στα ΚΕΠ μέχρι τις 14/3/2014 και αποσταλούν στον δήμο μετά την λήξη της προθεσμίας, δεν επιτρέπεται η οριστικοποίηση, γιατί θα έχει κλείσει το Α’ Δίμηνο 2014.

Σε εξαιρετική περίπτωση, λόγω κάποιου τεχνικού προβλήματος, αν αποσταλούν έγκυρες αιτήσεις από τα ΚΕΠ (αυτό αποδεικνύεται από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης του ΚΕΠ) στους δήμους, μετά τις 14/3/2014 και μέχρι 18/3/2014, θα μπορούν οι δήμοι να τις οριστικοποιήσουν.

Η οριστικοποίηση θα μπορεί να γίνει καταχωρώντας στο σύστημα στο πεδίο «Αρ. Πρωτοκόλλου» τον αριθμό πρωτοκόλλου του δήμου και την τρέχουσα ημερομηνία πρωτοκόλλησης. Στο πεδίο «Ημ.υπ.αίτησης» θα πρέπει να καταχωρηθεί η ημερομηνία «14/3/2014».

Για παράδειγμα αν η αίτηση του ΚΕΠ έχει ημερομηνία πρωτοκόλλησης 12.3.2014 και ο δήμος την έχει πρωτοκολλήσει με αρ.πρωτ. 450/15.3.2014, ο υπάλληλος του δήμου θα καταχωρήσει στα αντίστοιχα πεδία:
Αρ. Πρωτοκόλλου.: 450/15.3.2014
Ημ.υπ.αίτησης: 14/3/2014

3. Η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΚΕΠ του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρακαλείται για την αυθημερόν κοινοποίηση του παρόντος στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών της χώρας.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω έγγραφό μας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΗΧΑΝ/ΩΣΗΣ & Η.Ε.Σ.
Ταχ. Διεύθυνση: Ευαγγελιστρίας 2
Ταχ. Κώδικας: 101 83
Τηλέφωνο: 213136 -1141, 1243, 11301153, 1180
Fax: 213 1361140
e-mail: [email protected]

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΚΛΟΓΙΚΟ
Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2014
Αριθ. Πρωτ.: 8430
ΠΡΟΣ:
1. κ.κ. Δημάρχους
2. Υπεύθυνους Δημοτολογίων Δήμων

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Έξι γίδες και 1 τράγος
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ