ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
POTIKA MYRTO
BRABOSINOS
Οικογένειες των Γρεβενών
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
Καφενείο
GRAMMENOS
Αναγνώστου Ιωάννης
delivery LOCO
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Antenna Stores – Ζιούτης
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Ζάλοβον(Τρίκωμο) και Ριάχοβον 1825-1914: Όλες οι οικογένειες των χωριών και τα επαγγέλματα

Ζάλοβον, το σημερινό Τρίκωμο με το δύο γεφύρια του Αζίζ Αγά. Σύμφωνα με τα ιστορικά  στοιχεία  δημιουργήθηκε από την συνένωση τριών χωριών. Το Ελευθεροχώρι, την Καλογριά και το Ζιάννη. Οι κάτοικοι αυτών των τριών χωριών επί Τουρκοκρατίας σκότωσαν Τούρκους φοροεισπράκτορες και για να αποφύγουν τα αντίποινα μετακινήθηκαν στην τωρινή θέση του Τρίκωμου, όπου μπορούσαν να ζουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και όπου οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες. Τότε γύρω στο 1500 – 1600 δημιουργήθηκε το Τρίκωμο, αρχαιολογικά ευρήματα όμως (αγγεία και δόρατα) που φυλάσσονται στο Κοινοτικό γραφείο του χωριού, αποδεικνύουν ότι η θέση κατοικούνταν πριν από τους ελληνιστικούς χρόνους

Το χωριό κατοικούνταν από 500 περίπου κατοίκους και κυρίως από γεωργούς, κτηνοτρόφους και αμπελουργούς ενώ συναντάμε και ράφτες, σιδηρουργούς, ιερείς, κτίστες και άλλα επαγγέλματα.

Ριάχοβιον. Ένα χωριό-οικισμός που δεν υπάρχει πλέον. Σύμφωνα με την απογραφή του 1913 κατοικούνταν από 50 περίπου κατοίκους και όπως φαίνεται παρακάτω στον εκλογικό κατάλογο ψήφιζαν μόλις οι 16.

Ιστορικά στοιχεία λένε πως στον μικρό αυτό οικισμό επί Τουρκοκρατίας  το 1903 ανεγέρθηκε και λειτούργησε το πρώτο σχολείο. Μετά την απελευθέρωση και σύμφωνα με την απογραφή που έγινε, από το 1912 και μετά δεν λειτούργησε σχολείο.

 

Σχετικά άρθρα

Follow Us

Κανιστράς – Τζιόλας
Κινηματογράφος Γρεβενών
EPIPEDO TZHMOROTA
Πωλείται
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Grevenamedia @facebook

SPONSORS