ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
PAPAGEORGIOU
ΔΕΠΑ
POTIKA MYRTO
IKTEO
BRABOSINOS
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
Καφενείο
GRAMMENOS
Αναγνώστου Ιωάννης
delivery LOCO
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Τσαπουρνιά,Ζημιάτσι και Μονή Μνάσα:Όλες οι οικογένειες των χωριών 1825-1914

Τσαπουρνιά: Η παλιά ονομασία της Τρικοκκιάς. Ένα καθαρά γεωργικό χωριό που αριθμούσε περίπου 400 κατοίκους εκ των οποίων ψήφιζαν οι 124.

Ζημιάτσι: Η σημερινή Παλιουριά που σύμφωνα με την παράδοση η Παλιουριά-Ζημιάστι- σχηματίστηκε από τη συνένωση 9 οικισμών της γύρω περιοχής επί Τουρκοκρατίας, για να προφυλαχθούν οι κάτοικοί τους από τους Τούρκους. Αριθμούσε τότε 140 κατοίκους εκ των οποίων ψήφιζαν οι 45 και ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Μονή Μνάσα: Η Μονή της Ευαγγελίστριας στην Παλιουριά που την περίοδο εκείνη αριθμούσε μόλις έναν μοναχό, έναν δόκιμο, έναν ιερομόναχο, έναν γεωργό και ένα βοσκό. Υπήρξε λημέρι κλεφτών και αρματωλών, καθώς και νοσοκομείο για τους λαβωμένους. Στο μοναστήρι είχαν ζητήσει πολλές φορές καταφύγιο ξακουστοί Μακεδονομάχοι, όπως ο Παύλος Μελάς και ο Θεόδωρος Ζιάκας. Το μοναστήρι επί Τουρκοκρατίας ήταν και κρυφό σχολειό. Παιδιά από τη γύρω περιοχή και κυρίως από την Παλιουριά πήγαιναν νύχτα με κίνδυνο της ζωής τους για να μάθουν Ελληνικά γράμματα.

Δείτε τους καταλόγους :

 

Σχετικά άρθρα

Follow Us

Κινηματογράφος Γρεβενών
Εκπαιδευτικός Πολυχώρος Χρυσή Τομή
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
EPIPEDO TZHMOROTA
Πωλείται
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Grevenamedia @facebook