ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
POTIKA MYRTO

Grevenamedia @facebook

PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Λίτσας
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
IKTEO
BRABOSINOS
tsiarsiotis

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
Καφενείο
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κατηγορίες

Τοκετός στο νερό: Από τον Γυναικολόγο Ανδρέα Τζιόβα

«Ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός στην γυναίκα και την οικογένειάς της, κατανοώντας ότι τελικά η εμπειρία της εγκυμοσύνης και της γέννησης τους ανήκει. Θεωρώ ότι οδηγός κατά τη διάρκεια αυτής της φυσικής διαδικασίας είναι η ίδια η γυναίκα που έχοντας την αρμόζουσα ιατρική καθοδήγηση και συμβουλή μπορεί να προσδιορίσει, μέσα στη λογική, την δικιά της μοναδική εμπειρία, βλέποντας την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα σαν φυσική διαδικασία και όχι σαν «αρρώστια» που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ιατρικά.»

ΣΤΟ ΝΕΡΟ : ΤΟΚΕΤΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΝΟ

Σε ορισμένες χώρες στη Νότια Αμερική, οι γυναίκες εξακολουθούν να πηγαίνουν σε μια ιδιαίτερη τοποθεσία σε ένα κοντινό ποτάμι για να γεννήσουν. Στην Ευρώπη και στην Αμερική, όλο και συχνότερα η μέθοδος του τοκετού στο νερό, που είναι και η πιο φυσική, αποκτά περισσότερους θιασώτες.

Τι ακριβώς είναι ο τοκετός στο νερό και ποια τα οφέλη του

Τοκετός στο νερό είναι η φυσική διαδικασία γέννησης σε μια μπανιέρα με νερό σε θερμοκρασία σώματος.

Μέσα στην ηρεμία του νερού, και όταν η χρήση του συνοδεύεται και από ένα ανάλογο ήρεμο περιβάλλον με ησυχία και χαμηλό φωτισμό, το σώμα της γυναίκας παράγει λιγότερες ορμόνες του στρες, όπως είναι η αδρεναλίνη και μεγαλύτερη ποσότητα της ορμόνης του τοκετού, της ωκυτοκίνης.

Το χλιαρό νερό προσφέρει χαλάρωση, καθώς και μείωση του άγχους και του πόνου, με αποτέλεσμα ο τοκετός να εξελίσσεται πιο εύκολα και γρήγορα. Παράλληλα, λόγω της άνωσης που προκαλεί το νερό, επιτρέπεται στη μητέρα να πάρει στάσεις του σώματος που την ανακουφίζουν.

Η μείωση του άγχους κατά την διάρκεια των ωδίνων εξομαλύνει και τυχόν επιπλοκές του εμβρύου καθώς οι συνθήκες της μπανιέρας μοιάζουν με εκείνες της μήτρας. Ετσι, η μετάβαση ενός μωρού στην εξωμήτρια ζωή είναι περισσότερο ομαλή και λιγότερο τραυματική. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως τα μωρά που γεννιούνται μέσα στο νερό είναι πιο ήρεμα και κλαίνε λιγότερο συγκριτικά με αυτά που γεννιούνται πατροπαράδοτα.

Η ηρεμία και η πιο ομαλή διαδικασία του τοκετού μειώνει την ανάγκη για φάρμακα και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις.

Η πλευστότητα βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στην κάτω κοιλιακή χώρα, δεν επιβαρύνει τυχόν αιμορροΐδες ή φλεβίτιδα κάτω άκρων, προάγει αποτελεσματικότερες συστολές της μήτρας και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των μυών, λιγότερο πόνο για τη μητέρα και περισσότερο οξυγόνο για το μωρό.

Η θερμοκρασία του νερού βοηθά την διαστολή του δέρματος και αυξάνει την ελαστικότητα του περινέου με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού τραυματισμών, μειώνοντας τον κίνδυνο διάστασης κατά την στιγμή της εξώθησης.

Οι περισσότεροι τοκετοί στο νερό εξελίσσονται ομαλά και σπάνια εμφανίζουν επιπλοκές. Η επιλογή της κατάλληλης ομάδας γιατρού-μαίας έχει μεγάλη σημασία για να νιώθει η γυναίκα ασφάλεια και να αφήσει το σώμα της να εκπληρώσει το σκοπό κάθε εγκυμοσύνης, τη γέννηση του παιδιού της.

ΑΝΔΡΕΑΣ Ε. ΤΖΙΟΒΑΣ

www.tziovas.gr

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΣ

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.

ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟ KASSEL ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ & ATLANTA Η.Π.Α.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΑΣΤΟΥ

Σχετικά άρθρα

Κινηματογράφος Γρεβενών
Χρυσή Τομή
Χρυσή Τομή

Follow Us

SPONSORS
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
MPANTHS
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
 
EPIPEDO TZHMOROTA
Πωλείται
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης
SPONSORS