Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και τους δημοσιογράφους, Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου παραχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος

Συνέντευξη στον Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» και τους δημοσιογράφους, Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου παραχώρησε ο Υπουργός Επικρατείας & Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΛΥΚΕΣΑΣ: Καλωσορίζουμε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο. Καλή σας ημέρα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή σας ημέρα.

 

ΛΥΚΕΣΑΣ: Τι προσδοκίες έχετε από αυτό το Συνέδριο; Ας πάρουμε μια κουβέντα γι’ αυτό; Για το πώς το ζείτε, δηλαδή, στην κυβέρνηση.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για εμάς, όπως καταλαβαίνετε, είναι η πρώτιστη προτεραιότητα τα Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, καθώς γίνονται σε μια περίοδο που κάνουμε τα τελευταία βήματα για την έξοδο από το καθεστώς του μνημονίου. Και γι’  αυτόν ακριβώς το λόγο έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία, καθώς πάνω στα Παραγωγικά Συνέδρια θα αποφασιστεί ο κύριος σχεδιασμός μας για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης, ειδικά τώρα που, ξέρετε, στις 27 Απριλίου πρέπει να καταθέσουμε στους δανειστές μας και το σχέδιο, το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα, το οποίο επί της ουσίας θα περιγράφει τους  βασικούς πολιτικούς στόχους για την οικονομική πολιτική και την αναπτυξιακή πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

 

ΛΥΚΕΣΑΣ: Αυτό που δεν έχει γίνει, δηλαδή, μέχρι τώρα ουσιαστικά. Το ερώτημα είναι, επειδή αναφερθήκατε ήδη σε αυτό, στην έξοδο δηλαδή από τα μνημόνια, από ό,τι έχω αντιληφθεί η αντιπολιτευτική ρητορική ήδη έχει συνταχτεί κάτω από τη λογική ότι το πόσο έξω από τα μνημόνια θα είμαστε, θα το δούμε, αλλά υπό επιτροπεία, θα παραμείνουμε. Και πάντα υπάρχουν κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, η αντιπολίτευση το ισχυρίζεται αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι ακριβές και αληθές. Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει ένα πολύ συγκεκριμένο καθεστώς. Ποιο είναι αυτό; Το καθεστώς των δανειακών συμβάσεων που συνοδεύονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις πολιτικής, από συγκεκριμένα μέτρα. Ποιος είναι ο μηχανισμός του μνημονίου; Επειδή δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δανειζόμαστε από τον επίσημο τομέα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Για να μπορέσουν να εκταμιευτούν οι δόσεις του δανείου, πρέπει να εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές. Όλος αυτός ο μηχανισμός ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018. Από εκεί και πέρα, το γεγονός ότι θα υπάρχει εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς της Ευρωζώνης, από την ΕΚΤ, αλλά και από την Κομισιόν, είναι προφανές, καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία έχουν αποχωρήσει, έχουν ολοκληρώσει προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, βρίσκονται σε μια τέτοια συνθήκη αυξημένης εποπτείας. Ωστόσο, ο όλος μνημονιακός μηχανισμός σταματάει τον Αύγουστο του 2018. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι είναι ακριβή όσα ισχυρίζονται οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Αντιθέτως, νομίζω ότι λέγονται, κυρίως για να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

 

ΛΥΚΕΣΑΣ: Θέλω να σταματήσουμε στο μεγάλο θέμα. Το βλέπω σήμερα στα διεθνή και στα τηλεγραφήματα των πρακτορείων, είναι η σχέση της Ε.Ε. και οι δικές μας φυσικά με την Τουρκία.

 

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έχουμε και τη Σύνοδο στη Βάρνα.

 

ΛΥΚΕΣΑΣ: Πρώτον είναι τι γίνεται, ας πούμε, με τους δύο δικούς μας αξιωματικούς και το δεύτερο είναι αυτό στη Βάρνα. Αρκεί να μεταφέρω και για τους ακροατές και τις ακροάτριες, τι δήλωσε ο κ. Γιούνγκερ, ο οποίος έκανε λόγο για ανάμικτα συναισθήματα. Ο κ. Τουσκ, που με ρητορική καταδίκασε συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις. Είχαμε και μια απόφαση στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, τα έχουμε πει αυτά. Σε τι ακριβώς φάση νομίζετε ότι βρισκόμαστε; Και τι να περιμένουμε; ΄Η τι να περιμένει η ελληνική κυβέρνηση.

 

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Και ποιο θα είναι και το κλίμα.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στο καλύτερο δυνατό σημείο. Το σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη εμφανίστηκε ενωμένη και αποφασισμένη.

 

ΛΥΚΕΣΑΣ: Στη Σύνοδο Κορυφής, λέτε.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …την προηγούμενη εβδομάδα, στης οποίας στα συμπεράσματα συμπεριλήφθησαν μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να τηρήσει η Τουρκία, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, τόσο με την Ευρώπη όσο και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Πρόκειται για μια, κατά τη γνώμη μου, ορθή στάση της Ε.Ε., καθώς η Τουρκία τους τελευταίους ειδικά μήνες φαίνεται να προχωρά σε διαρκείς προκλήσεις και να υιοθετεί και μια ρητορική, αλλά και πρακτικές οι οποίες ούτε το Διεθνές Δίκαιο σέβονται, αλλά ούτε βοηθούν κατά κανένα τρόπο στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στον δρόμο της νομιμότητας και της λογικής. Και νομίζω ότι στη Βάρνα, αυτή θα είναι η κύρια επιδίωξη εκ μέρους και του κ. Γιούνκερ και του κ. Τουσκ. Αναμένουμε να δούμε και τη στάση του κ. Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που για μας έχει σημασία είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει σε μια συμπεριφορά, η οποία να μην προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.

 

ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάμε και στις διαπραγματεύσεις, κ. Τζανακόπουλε, με την πΓΔΜ. Θα θέλαμε τη δική σας αίσθηση. Είστε αισιόδοξος με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την επίτευξη συμφωνίας, αφενός με τη γειτονική χώρα και αφετέρου, θεωρείτε ότι είναι εφικτή η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη χώρα μας;

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ως προς το πρώτο, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια. Νομίζω ότι εκεί οι συζητήσεις έγιναν σε αρκετά καλό κλίμα. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι μένει ακόμα αρκετός δρόμος και αρκετή δουλειά να γίνει, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι υπάρχουν και οι πολιτικές προϋποθέσεις. Τώρα, απομένει να βρεθούν οι τεχνικές πια προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να καταλήξουμε. Η πολιτική βούληση είναι δεδηλωμένη και από τις δύο μεριές. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα. Ζητήματα νομικά και ζητήματα πραγματικής απόκλισης σε μια σειρά από ζητήματα. Γνωρίζετε ότι η ηγεσία, αυτή τη στιγμή, της πΓΔΜ θέτει κάποια θέματα σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση. Από τη δική μας μεριά επιμένουμε στην ανάγκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά και την ονομασία, μεταξύ άλλων, της γείτονος, διότι αυτό που απαιτείται, η συνθήκη που απαιτείται, έτσι ώστε να ισχύσει η ρήτρα erga omnes. Καταλαβαίνετε ότι το έναντι όλων πρέπει να αφορά και τους γείτονές μας. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, συνεχίζονται οι συζητήσεις και ευελπιστώ ότι όσο το δυνατόν συντομότερα θα έχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο, το οποίο έχει πάρα πολλές φορές περιγραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

 

ΛΥΚΕΣΑΣ: Σχολιάστηκε, ξέρετε, η αναφορά του Πρωθυπουργού στην ονομασία, ως χαριτολόγημα ή ευφυολόγημα, στο Gorna Makedonija. Έχετε κάποια τοποθέτηση επ΄ αυτού; Γιατί, τουλάχιστον, ο αντιπολιτευτικός Τύπος το έκανε σημαία.

 

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, εντάξει. Αυτή τη στιγμή το κύριο δεν είναι η σύνθετη ονομασία. Αυτό έχει αποτελέσει την πολιτική γραμμή της Ελλάδας από το 2008 και μετά. Ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι ενδεικτικά χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο όνομα. Το σημαντικό, όπως σας είπα, δεν είναι η σύνθετη ονομασία. Το σημαντικό είναι να βρεθεί λύση σε όλα τα υπόλοιπα, τεχνικά και πολιτικά ζητήματα τα οποία υπάρχουν, για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία. Και ως προς την ερώτηση που μου θέσατε προηγουμένως για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν ανησυχώ καθόλου. Νομίζω ότι εφόσον καταλήξουμε σε μία λύση, έτσι όπως την έχουμε περιγράψει, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της γείτονος και θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε μια ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Το θέμα της Novartis παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Θέλω να ρωτήσω αν απ’ τη δική σας πλευρά, αν η κυβέρνηση, έχει μια εκτίμηση μετά τα όσα έχουν συζητηθεί μέχρι στιγμής, την πορεία αυτή που υπάρχει. Έστω αυτή που υπάρχει στην προανακριτική με την αποχώρηση των άλλων κομμάτων. Σε ποια φάση βρισκόμαστε, αυτή τη στιγμή, της υπόθεσης; Είμαστε ας πούμε στο 10%, στο 5%, έχετε εκτίμηση;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να κάνω εκτίμηση επί της ουσίας της υπόθεσης, ούτε σχετικά με την πορεία της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Αυτά θα τα μάθουμε μόλις η επιτροπή γράψει το πόρισμά της και το καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης γίνονται όλες οι αναγκαίες θεσμικές ενέργειες, για να στηριχθεί μια ολόκληρη διαδικασία διαλεύκανσης της υπόθεσης. Πράγμα το οποίο δεν φαίνεται να συμμερίζεται ως στάση και  ως πρακτική ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ούτε πολύ περισσότερο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς θεωρώ ότι με την απόφασή τους αυτή να αποχωρίσουν από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην πραγματικότητα επιβεβαίωσαν ότι δεν θέλουν τη διαλεύκανση του σκανδάλου. Αντιθέτως, επιθυμούν τη συγκάλυψη, πράγμα το οποίο είχε φανεί από την πρώτη στιγμή, όταν ήρθε στη δημοσιότητα η μεγάλη αυτή υπόθεση, καθώς και η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και δυνάμεις από το Κίνημα Αλλαγής, έσπευσαν να μιλήσουν για σκευωρία, να μιλήσουν για κουκουλοφόρους μάρτυρες, με βασικό στόχο να τους τρομοκρατήσουν, αλλά και να εκφοβίσουν ή να εκβιάσουν –αν θέλετε- τη δικαιοσύνη. Νομίζω, λοιπόν, ότι η αποχώρησή τους από την Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης εντάσσεται σε αυτήν ακριβώς την πολιτική απόφαση και την υπερασπιστική γραμμή, την οποία υιοθέτησαν από την πρώτη στιγμή.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει όμως;

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έκανε αυτό το οποίο όφειλε να κάνει. Δηλαδή, διαβίβασε τη δικογραφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, τοποθετήθηκε υπέρ της σύστασης της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και αυτή τη στιγμή, σας είπα ότι διοικητικά κάνει όλα όσα οφείλει, στο επίπεδο δηλαδή των αρμοδιοτήτων της εκτελεστικής εξουσίας κάνει όλα όσα οφείλει, για να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα, όμως, η ιστορία αυτή πια έχει πάρει τον δρόμο τον δικαιοδοτικό, ο οποίος είτε θα είναι αυτός ο ιδιάζων κοινοβουλευτικός δρόμος ή θα καταλήξει, τελικά, η υπόθεση ξανά στην τακτική δικαιοσύνη, ώστε να πράξει εκείνη όλα όσα οφείλει να πράξει για να οδηγηθούμε τελικά στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στην απόδοση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

ΛΥΚΕΣΑΣ: Κύριε Τζανακόπουλε, σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας. Σας καλημερίζουμε.

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ