ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
PAPAGEORGIOU
POTIKA MYRTO
BRABOSINOS
Οικογένειες των Γρεβενών
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
Καφενείο
GRAMMENOS
Αναγνώστου Ιωάννης
delivery LOCO
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Antenna Stores – Ζιούτης
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Ποιο επάγγελμα είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως

Ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως περισσότερους αναισθησιολόγους, καθώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί, πράγμα που έχει συνέπειες για περίπου πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι μένουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλή και προσιτή χειρουργική φροντίδα, όταν την χρειάζονται.

Αυτό προκύπτει από ένα νέο online «Παγκόσμιο Χάρτη Αναισθησιολογίας» που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εταιρειών Αναισθησιολόγων (WFSA), σε σχετική εκδήλωση στη Γενεύη. Σε πολλές χώρες οι αναισθησιολόγοι δεν ξεπερνούν τους πέντε ανά 100.000 κατοίκους, καθώς, όπως τονίζεται, συνήθως δίνεται χαμηλή προτεραιότητα στην ανάπτυξη της αναισθησιολογίας, σε σχέση με τη χειρουργική.

Η έκθεση επισημαίνει όχι μόνο την τεράστια διεθνή έλλειψη αναισθησιολόγων, αλλά και τις μεγάλες ανισότητες μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει 35 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα αναισθησιολόγων (αναλογικά με τον πληθυσμό) σε σχέση με τη Δημοκρατία του Κονγκό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 50 φορές περισσότερους αναισθησιολόγους σε σχέση με την Ινδονησία (οι ΗΠΑ με πληθυσμό 324 εκατομμύρια έχουν πάνω από 100.000 αναισθησιολόγους, ενώ η Ινδονησία με πληθυσμό 258 εκατ. έχει μόνο 1.950 γιατρούς αυτής της ειδικότητας).

Από τις χώρες που έχουν κάτω από έξι αναισθησιολόγους ανά 100.000 κατοίκους, καμία δεν βρίσκεται στην Ευρώπη ή στην Αμερική. Οι περισσότερες είναι στην υποσαχάρια Αφρική και στη ΝΑ Ασία, στις οποίες υπάρχουν περιοχές όπου είναι συχνό να βρίσκει κανείς λιγότερο από έναν εκπαιδευμένο αναισθησιολόγο ανά 100.000 κατοίκους.

Η Ελλάδα με ένα πληθυσμό σχεδόν 11 εκατομμυρίων, η χώρα μας διαθέτει περίπου 1.300 αναισθησιολόγους και 10.000 χειρουργούς. Η αναλογία (πυκνότητα) των αναισθησιολόγων στο γενικό πληθυσμό είναι σχεδόν 12 αναισθησιολόγοι (συγκεκριμένα 11,87) ανά 100.000 κατοίκους. Συγκριτικά, η αναλογία των αναισθησιολόγων ανά 100.000 κατοίκους είναι 26 στην Ιταλία, 20 στη Βουλγαρία, 18 στην Πορτογαλία, 16 στην Ισπανία, 15 στη Γαλλία, 10 στην ΠΓΔΜ και 9 στην Αλβανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία (11,6) και την Αργεντινή (11). Η πυκνότητα αναισθησιολόγων είναι 31 στη Γερμανία, 21 στις ΗΠΑ και επίσης 21 στη Ρωσία.

Μπορεί να βρει κανείς τον online «χάρτη» της αναισθησιολογίας στη διεύθυνση: http://www.wfsahq.org/workforce-map

Σχετικά άρθρα

Follow Us

Κινηματογράφος Γρεβενών
EPIPEDO TZHMOROTA
Πωλείται
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Grevenamedia @facebook

SPONSORS