ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
POTIKA MYRTO

Grevenamedia @facebook

DONAS
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
IKTEO
BRABOSINOS
tsiarsiotis

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
Καφενείο
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας
ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κατηγορίες

Περιβόλι: 1825-1915. Το χωριό του Ρήγα Φεραίου με τα δεκάδες επαγγέλματα. Πόσοι ήταν οι κάτοικοι κατά τον προηγούμενο αιώνα

Τον προηγούμενο αιώνα στο Περιβόλι ψήφιζαν 2.000 περίπου πολίτες ενώ ο πληθυσμός ξεπερνούσε τους 3.000 κατοίκους. Από το Περιβόλι καταγόταν ο Ρήγας Φεραίος (εγγονός του Κωνσταντίνου Κυριαζή ή Κυρατζή) η οικογένεια του οποίου μετεγκαταστάθηκε στο Βελεστίνο. Το 1821 οι Περιβολιώτες ξεσηκώθηκαν με κυριότερο αγωνιστή τον Αθανάσιο (Νάσιο) Μάνταλο.

Κατά τον Μακεδονίκο Αγώνα διακρίθηκε για την προσφορά του ο Περιβολιώτης μακεδονομάχος οπλαρχηγός Ζήσης Βράκας καθώς και ο οπλαρχηγός Τσουκαντάνας.

Τους περασμένους αιώνες οι Περιβολιώτες ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία καθώς η έκταση του χωριού καλύπτει 140.000 περίπου στρέμματα γης.

Στο Περιβόλι ευδοκιμούσαν τους προηγούμενους αιώνες και άλλα επαγγέλματα όπως : Αρτοποιοί, κρεοπώλες, σαγματοποιοί, αγωγιάτες, έμποροι, κτηματίες, υλοτόμοι, δάσκαλοι, στραγαλοποιοί, σανδαλοποιοί, δικολάβοι, ζωέμποροι, ξενοδόχοι, κηροποιοί, μαχαιροποιοί, λαναράδες, μυλωνάδες, ιατροί, ταχυδρόμοι, οινοπνευματοποιοί και φυσικά κτηνοτρόφοι με μεγάλα τσελιγκάτα.

Το Περιβόλι παραμένει ένα μεγάλο και ζωντανό χωρίο ενώ υπολογίζεται πως ανά την Ελλάδα(κυρίως στη Θεσσαλία) οι Περιβολιώτες ξεπερνούν τους 10-12.000 χιλιάδες κατοίκους, πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς.

Γιάννης Κ. Παπαδόπουλος

Σχετικά άρθρα

Κινηματογράφος Γρεβενών
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Χρυσή Τομή
Χρυσή Τομή

Follow Us

SPONSORS
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
MPANTHS
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
 
EPIPEDO TZHMOROTA
Πωλείται
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης
SPONSORS