ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
PAPAGEORGIOU
POTIKA MYRTO
BRABOSINOS
Οικογένειες των Γρεβενών
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
Καφενείο
GRAMMENOS
Αναγνώστου Ιωάννης
delivery LOCO
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Antenna Stores – Ζιούτης
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS
SPONSORS

Επιστολές: Το Παζάρι των Γρεβενών

Κύριε Διευθυντά

Είναι γνωστό πως οι παλαιότεροι όταν ξεπροβοδούσαν τους νεότερους  για το Παζάρι των Γρεβενών τους ορμήνευαν: «…. Και πρόσεξε, να αγοράσεις γουρούν απ’ το Φλί  και γουμάρ απ΄το Σειρήν…»

 

Με τιμή

Ο Γρεβενιώτης

 

Υ.Γ (1) : Ήταν γνωστό και αυτό παραμένει ως σταθερή αξία έως και σήμερα, πως οι Φιλιώτες είχαν τα μεγαλύτερα γουρούνια ενώ οι Μεγαλοσειρηνιώτες τα καλύτερα γαϊδούρια. Ψηλά και αντοχής.

Υ.Γ (2): Διαβάστε τώρα το πραγματικό πάθημα ενός Βραβονστινού ( Καληραχιώτη) από της οικογένεια των Παναγιωτέων.

Ο νεαρός τότε- Μήτρος- κατ’ εντολή του πατέρα του έφερε ένα μουλάρι στο παζάρι να το πουλήσει και να αγοράσει ένα νεότερο. Η εντολή του πατέρα του ήταν αυστηρή: « Να είναι ψηλό και νέο ». Έτσι πρωί-πρωί ο Μήτρος πούλησε το δικό του.

Ο νεαρός Μήτρος άρχισε  τώρα να ψάχνει να βρει ένα μουλάρι « ψηλό και έξυπνο». Νύχτωσε και ο Μήτρος ακόμη έψαχνε. Ξαφνικά έφθασε μπροστά σ’ ένα Τσαμπάζη και του προξένεψε ένα μουλάρι. Το κοίταξε ο Μήτρος, το χάιδεψε και του άρεσε. Το αγόρασε αμέσως και το πλήρωσε δέκα δραχμές ακριβότερο απ’ ότι πούλησε το δικό του..

Το καβάλησε και ξεκίνησε για το χωριό.

Το μουλάρι, γνώριζε το δρόμο, έφτασε γρήγορα στη Βραβόνιστα. Χωρίς δυσκολία…. Τράβηξε για το σπίτι του Μήτρου…. Στην αυλή και στο σταύλο!!!

Γεμάτος χαρά ο Μήτρος ξεφόρτωσε τα πανηγυριώτικα και είπε στον πατέρα του: «Αγόρασα ένα μουλάρι όπως ακριβώς το ήθελες. Ψηλό, δυνατό και έξυπνο. Να φανταστείς χωρίς να το οδηγήσω  μ’ έφερε  στο σπίτι και στην αυλή. Το αγόρασα όμως 10 δραχμές ακριβότερο».

Το πρωί ο παππούς σηκώθηκε να δει το μουλάρι και είδε το δικό του…

Βρε μπίρομ ( καλό παιδί) του λέει «έχουν δίκιο τα κορίτσια στο χωριό που δεν σε θέλουν για γαμπρό».

Σημ: ( Το περιστατικό είναι καταγεγραμμένο στο βιβλίο των 2000 σελίδων του κοινοτικού Γραμματέα Καληράχης  Κων/νου Γ. Παπαδόπουλου 1913-2002)

Σχετικά άρθρα

Follow Us

Κανιστράς – Τζιόλας
Κινηματογράφος Γρεβενών
EPIPEDO TZHMOROTA
Πωλείται
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Grevenamedia @facebook

SPONSORS