Δροβατζήκας
Στεφούλης
Πρίντζας
Ντόντος
Λέτσιος
Τσιάτας
ΟΠΑΠ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
POTIKA MYRTO
Λιούζας
Λιοσάτος
Γκανάτσιου
ΟΠΑΠ
Βασιλόπουλος
Τσιμπέρη
Πόραβος
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
Μπαρλαγιάννη
Νίκου

Grevenamedia @facebook

DONAS
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΙΩΑΝΝΑ
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
IKTEO
BRABOSINOS
tsiarsiotis

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Καφενείο
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
KARTSIOUNIS
ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ
SPONSORS
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας
ΠΩΛΕΙΤΑΙ

Κατηγορίες

Αγαπητή μου Αγγελική*Του Τάσου Σεβαστιάδη

Δίνω μ’ αυτό το γραφτό μου συνέχεια στα όσα λέγαμε τις προάλλες για την ταλαιπωρία που περνάει το δημοτικό μας τραγούδι μέσα από τα βάσανα που του προκαλούν οι αυτόκλητοι παράγοντες, «καλλιτέχνες», «δημοσιογράφοι» ή με όποια ταμπέλα βάζουν αυτοί το κούτελό τους.

Υπάρχει, Αγγελική μου, τέτοια κρίση αξιών πια στη χώρα μας που δυστυχώς όλα πουλιούνται και αγοράζονται. Τις αιτίες τις ξέρουμε. Σίγουρα η πιο σημαντική είναι η οικονομική κρίση. Δυστυχώς όμως όταν γίνεται σεισμός, καταστρέφεται και το εποικοδόμημα. Αυτή η κρίση ήταν πολλών ρίχτερ για τον τόπο μας και το εποικοδόμημά της ήταν λιγότερο ανθεκτικό απ’ ότι νομίζαμε. Έτσι αυτή μεταφέρθηκε σ’ όλες τις εκφράσεις της ζωής. Δεν άντεξε η κοινωνία και παραδέρνει. Οι σχέσεις όλων των επιπέδων τσακίστηκαν, ο αθλητισμός και κυρίως ο πολιτισμός, που παραδοσιακά ο λαός μας τον είχε αποκούμπι, καταβαραθρώθηκε.  Το γελοίο, το ανύπαρκτο, το τιποτένιο και το μηδαμινό μπήκαν στην πρώτη γραμμή.

Ξέρεις, Αγγελική μου, τι μου θυμίζει η κοινωνία μας; Το έλος, τον βάλτο που πάντα επιπλέουν τα σαπρόφυτα.

Νομίζουν όμως ότι «καθάρισαν» με το παραδοσιακό δημοτικό μας τραγούδι, αυτοί όλοι που προωθούν το εύκολο το αμάσητο χοροτράγουδο στον κόσμο μας, στο λαό μας. Επειδή βρίσκουν χώρο στην τηλεόραση παρουσιάζοντας τα «αλάτια» τους, επειδή βρίσκουν πρόθυμους Ινδοκλαρινίστες να παίζουν τα τσιγγανοϊνδικά άστιχα από άποψη λόγου  και μουσικής τραγούδια τους και οι λικνιζόμενοι «πελάτες» στην πίστα συναγωνίζονται στο κούνημα των λαγονιών τους, γεμάτοι χαρά σκέφτονται ότι ήρθε η ώρα μας να βγάλουμε τον παρά της ζωής μας που ενίοτε μπορείς να αποκαλείς και αργύρια.

Η λυπηρή ιστορία αγαπητή μου είναι όπως λέγαμε η ίσως αθέλητη ζημιά που κάνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών είτε αυτοί της καθημερινής δράσης είτε παροπλισμένοι που επαναδραστηριοποιούνται την περίοδο των πανηγυριών.

Εγώ απ’ ότι γνωρίζω για τα Γρεβενά μας, μάλλον τείνω να δεχτώ την άποψη ότι η ζημιά που προκαλείται στο παραδοσιακό μας τραγούδι είναι αθέλητη, χωρίς δόλο. Και το λέω αυτό, διότι όλοι όσοι εμπορευματοποιούν το δημοτικό μας τραγούδι το κάνουν από δόλο. Αυτοί γνωρίζουν την καταστροφή που προκαλούν στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι, όμως δεν τους  νοιάζει, γιατί αυτοί απ’ αυτό το τραγούδι που προωθούν έχουν κέρδος και μόνο αυτό τους νοιάζει.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τι κάνουμε εμείς που αγαπάμε το παραδοσιακό τραγούδι που πιστεύουμε ότι όχι μόνο το τραγούδι αλλά και ο χορός και τα ήθη και έθιμα κράτησαν σ’ όλες τις δυσκολίες της πορείας αυτού του λαού τον ίδιο και τα παιδιά του όρθιους; Πιστεύω, αγαπητή μου, ότι και δυνάμεις υπάρχουν και διαθέσιμες είναι να μπουν μπροστά στον αγώνα για τις παραδόσεις του. Αρκεί να συντονιστούν και αυτό είναι εφικτό μετά από τόσα χρόνια αδράνειας.

Νομίζω σαν αρχή μπορεί να γίνει μια σύσκεψη στα Γρεβενά, πιλοτική για όλη τη χώρα, με τις περιοχές της Κόνιτσας, των Γρεβενών, της Δεσκάτης,  της Κοζάνης και ίσως της Καστοριάς.

Σε χαιρετώ φιλικά

Τάσος Σεβαστιάδης

Σχετικά άρθρα

Παπαλιούρας
Παπαιωάννου
Μαλαματή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Τσαμπαρδούκα
Βλαμίδης
Νιζάμης
Παπαχατζή
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Νούτσος
Βραβοσινός
Μαράνος
MPANTHS
MP
Χρυσή Τομή
Χρυσή Τομή

Follow Us

ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης
SPONSORS
SPONSORS