Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Το 2009 κλείνει με 10 νεκρές αρκούδες σε 12 τροχαία ατυχήματα

 Μια ενήλικη θηλυκή αρκούδα βάρους 80 κιλών, είναι το 10ο θύμα τροχαίου στην Εγνατία οδό μέσα στο 2009. Ο αριθμός αυτός όμως, δε φαίνεται να ανησυχεί τους υπεύθυνους οι οποίοι συνεχίζουν να αδιαφορούν για την ανεπάρκεια της περίφραξης του αυτοκινητόδρομου που αποτελεί το κύριο αίτιο τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες. 

 Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας «Σιάτιστα Κρυσταλλοπηγή», την Κυριακή 20/12/09, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη και στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο ύψος του κόμβου του Μικρόκαστρου όπου εγκλωβίστηκε και κατέληξε. Ο οδηγός εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος χωρίς να ειδοποιήσει την Τροχαία.
 Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟ ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης το πρωί της Κυριακής. Στην περιοχή έσπευσαν οι ομάδες και των δύο οργανώσεων χωρίς δυστυχώς να μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια στην αρκούδα η οποία ήταν ήδη νεκρή. Κατά τη νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στις εγκαταστάσεις του Δασαρχείου Καστοριάς, παρουσία του νομαρχιακού κτηνίατρου, διαπιστώθηκαν τα αίτια θανάτου του ζώου που είχε υποστεί ρήξη ήπατος και πνευμόνων.
 Τα περισσότερα θανατηφόρα για την αρκούδα τροχαία σημειώθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, στο οποίο εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα και δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα. Είναι θέμα τύχης το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει και ανθρώπινα θύματα
 Αγανάκτηση προκαλεί η κατάσταση και στις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες διαπιστώνουν πως κάθε προσπάθεια για ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, αντικατάσταση της περίφραξης και λήψη άλλων συνοδευτικών μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων πέφτει διαρκώς στο κενό. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, με την υποστήριξη και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, έστειλαν την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου Κοινό Υπόμνημα προς τα αρμόδια Υπουργεία, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα θανάτωσης και απομόνωσης της άγριας πανίδας στη ζώνη του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού στην Καστοριά. Το συγκεκριμένο Υπόμνημα είναι το τρίτο το οποίο κατατίθεται για το συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στο 2009.
 Κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του ατυχήματος κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, διαπιστώθηκε πως ο φράχτης έχει παραβιαστεί σε 35 σημεία! Στην τύχη αφήνεται η επιβίωση των αρκούδων της περιοχής, δεδομένου ότι διασχίζουν το οδόστρωμα πολύ συχνά.
 Τέλος, άλλη μια νεκρή αρκούδα βρέθηκε στο χωριό Πτελέα του Ν. Καστοριάς, σε προχωρημένη αποσύνθεση, γεγονός που δεν επιτρέπει την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου.
 Πόσες ακόμα αρκούδες πρέπει να θυσιαστούν ώστε να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του είδους στη χώρα μας;
 Μόνο ο χειμέριος ύπνος φαίνεται να μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση της αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και να χαρίσει στον τοπικό πληθυσμό του είδους μια ολιγόμηνη παράταση ζωής -εφόσον βέβαια οι καιρικές συνθήκες θα είναι χειμερινές και θα το επιτρέψουν.
 
 Για περισσότερες πληροφορίες:
 Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693
 Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
 2310252530 και 6972-694147

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ