Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Το πιο μικρό μαμούθ που έζησε στα Γρεβενά

Δίπλα στους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες του μαστόδοντα mammut borsoni στον κόσμο, ένας νεογιλός, ο μικρότερος στον πλανήτη, βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα στα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής ιστορίας της Μηλιάς Γρεβενών.

 

Το μικροσκοπικό απολίθωμα, που είχε παραδώσει στους ερευνητές ο κ. Θωμάς Τζημόπουλος πριν από τρία χρόνια, ταυτίστηκε πρόσφατα από τον επιστημονικό συνεργάτη του Μουσείου Μηλιάς Ντικ Μολ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ, φέρνοντας νέα στοιχεία στην παλαιοντολογική έρευνα για τον τρόπο ζωής των μαστόδοντων που ζούσαν στην περιοχή των Γρεβενών πριν από τρία εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Μολ είναι το μοναδικό απολίθωμα από έναν τόσο νεαρό μαστόδοντα που βρέθηκε ώς σήμερα.

Το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 4 – 5 εκατοστά, αλλά το δείγμα του έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προέρχεται από νεογέννητο μαστόδοντα του είδους mammut borsoni που πέθανε περίπου δύο μήνες μετά τη γέννησή του.

Ο νεογιλός χαυλιόδοντας προέρχεται από ένα μωρό μαστόδοντα, το οποίο, όπως εικάζουν οι επιστήμονες, αν ήταν αρσενικό και είχε ζήσει, στην ενηλικίωσή του οι χαυλιόδοντες θα ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα όπως τα απολιθωμένα ευρήματα για τα οποία η Μηλιά κατέχει όχι μόνο στο Ρεκόρ Γκίνες αλλά και μία από τις σημαντικότερες παλαιοντολογικές θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη.

Η ανασκαφική της συλλογή από την 17χρονη έρευνα περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους χαυλιόδοντες μήκους 4,39 μέτρων και 5,02 μαστόδοντα μαμούθ borsoni και άλλα λείψανα, μεταξύ αυτών την κάτω γνάθο από τις πληρέστερες του είδους στην Ευρώπη και οστά σκελετών απολιθωμένων ζώων.

Τα σπάνια ευρήματα προέρχονται από τους προϊστορικούς γίγαντες ύψους 3,5 μέτρων και βάρους 6 τόνων, οι οποίοι όπως συμπεραίνει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την κ. Ευαγγελία Τσουκαλά, καθηγήτρια του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, κυκλοφορούσαν πριν από 2,5 – 3 εκατομμύρια χρόνια στη ζούγκλα της Μηλιάς ανάμεσα σε επικίνδυνα θηρία μαχαιρόδοντες (τεράστια αιλουροειδή), αρκούδες, μαστόδοντες (anancus,) ρινόκερους, γαζέλες, ιππάρια, ελάφια και αγριόχοιρους. Η έκθεση των ευρημάτων ήδη προσελκύει πάνω από 25.000 επισκέπτες ετησίως. Φιλοξενείται σε αίθουσα της πρώην κοινότητας όπου θα παραμείνει ώσπου η Μηλιά αποκτήσει ένα σύγχρονο πολυδύναμο κέντρο παλαιοντολογίας, που θα προωθεί την έρευνα και τη γνώση.

Η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυσή του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ υπογράφηκε τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών. Το κτίριο, 3.000 τ.μ., υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια για να στεγάσει ευρήματα, ομοιώματα των προϊστορικών ζώων, αναπαραστάσεις του «επίγειου παραδείσου», εργαστήρια συντήρησης απολιθωμάτων και παραγωγής εκμαγείων, ώστε να αποτελέσει διεθνές κέντρο των ερευνητών παλαιοντολόγων και γεωλόγων.

 

 

 

 

 

 

kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ