Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Το νέο βιβλίο του Κ. Σπανού θα χρηματοδοτήσει ο Δήμος Δεσκάτης

Στην χρηματοδότηση του νέου βιβλίου του γνωστού ιστορικού ερευνητή και εκδότη του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστα Σπανού, το οποίο θα αναφέρεται στην ιστορία της Δεσκάτης την εποχή της Απελευθέρωσης, θα προβεί σύντομα η δημοτική αρχή Δεσκάτης, αποδίδοντας τιμή στον Δεσκατιώτη που έχει προσφέρει τόσα πολλά στα γράμματα, κάνοντας ταυτόχρονα γνωστή τη Δεσκάτη σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

 

Αναφερόμενος στο υπό έκδοση βιβλίο του Κώστα Σπανού, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Νίκος Μίγκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον γνωστό ιστορικό ερευνητή και εκδότη για την πρωτοβουλία του να γράψει ένα βιβλίο που θα ρίξει φως στις συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Δεσκάτης κατά την περίοδο της Απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη γνώση της τοπικής ιστορίας.

 

«Η γνώση της τοπικής μας ιστορίας είναι απαραίτητη και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους τους Δεσκατιώτες που ένας συμπατριώτης μας, ο Κώστας Σπανός, με το συγκεκριμένο έργο και τη γενικότερη προσφορά του κάνει τον τόπο μας γνωστό όχι μόνο στο πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό», υπογράμμισε ο κ. Μίγκος, σημειώνοντας πως η δημοτική αρχή θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην έκδοση του βιβλίου.

 

Το θέμα του βιβλίου

 

.

Στο βιβλίο με τίτλο « Τα πρακτικά της εκκλησιαστικής και της σχολικής επιτροπής της Δεσκάτης(1/7/1912-29/6/1916)»,παρουσιάζονται 80 πρακτικά από έναν κώδικα (χειρόγραφο βιβλίο της Δεσκάτης), το οποίο βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνος. Στα πρακτικά αυτά αναφέρονται συνελεύσεις των Δεσκατιωτών για την εκλογή μελών των επιτροπών για τη διαχείρηση του εκκλησιαστικού ταμείου του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και κυρίως για την λειτουργία της Αστικής Σχολής Δεσκάτης. Η εκκλησιαστική επιτροπή ,για να εξασφαλίσει τους μισθούς των δασκάλων προβαίνει στην ενοικίαση , με δημοπρασία , του ναού της Αγ. Τριάδας σε ιερείς, των καταστημάτων της πλατείας και των νερόμυλων σε διάφορους επαγγελματίες της Δεσκάτης, στην καταγραφή και την εκποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας που δεν απέδιδε έσοδα.

Η σχολική επιτροπή επιδιώκει να εξασφαλίσει το απαραίτητο διδακτικό προσωπικό , για την εύρυθμη λειτουργία της Αστικής Σχολής , κανονίζει τους μισθούς τους και την διαμονή και θέρμανση των ξένων.

Για όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα δίνονται επιπλέον πληροφορίες, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα της Δεσκάτης την περίοδο 1912-1916, οπότε οι δάσκαλοι διορίζονται πια από το κράτος.

Το νέο βιβλίο του Κώστα Σπανού έχει στόχο να δώσει στον αναγνώστη την ευκαιρία να γνωρίσει την κοινωνική ζωή της Δεσκάτης λίγο πριν την Απελευθέρωση του 1912 μέχρι και τέσσερα χρόνια μετά από αυτήν.

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ