Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Στο φως πέντε βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας

Οι βασιλικοί τάφοι, πέντε στον αριθμό, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ανασκαφής στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών.
Η ταφική συστάδα των Τημενιδών βρίσκεται σε μια άκρη του νεκροταφείου των Αιγών και παρότι είναι βάναυσα λεηλατημένα τα μνημεία της, είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία της ταφικής αρχιτεκτονικής, τα οποία αναδεικνύονται καθώς και η προσωπογραφία της βασιλικής οικογένειας.
Σύμφωνα την εφημερίδα “Έθνος” και την ανασκαφέα Αγγελική Κοτταρίδη, από τους πέντε τάφους, τρεις κιβωτιόσχημους και δύο μακεδονικούς, ξεχωρίζει ένας από την πρώτη ομάδα.
Ο συγκεκριμένος τάφος έχει μια μεγάλη υπόγεια αίθουσα με λευκούς τοίχους, διακοσμημένους με ζωγραφιστή γιρλάντα, με βλαστάρια, λουλούδια και φύλλα κισσού. Πρόκειται για το παλαιότερο δείγμα που ξέρουμε για τη Μακεδονία.
Η ανασκαφέας κυρία Κοτταρίδη, αναφέρεται με θαυμασμό στην άφθονη κεραμική. Οι κομψές κυρίως λευκές λήκυνθοι – χαρακτηριστικά ελαιοδοχεία των νεκρικών τελετών – χρονολογούν το σύνολο στο 420/410 π.Χ.
Το σιδερένιο ξίφος που ξέφυγε από τους τυμβωρύχους, μαρτυρά ότι ο τάφος ανήκει σε έναν πολεμιστή, ίσως τον Βασιλιά Περδίκκα Β’ (454-413 π.Χ), ο οποίος είχε δώσει σκληρούς αγώνες για να διατηρήσει το βασίλειο του ανεξάρτητο κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου.
Δίπλα στον ιωνικό τάφο που ανακασκαφήθηκε το 1987, φέτος, βρέθηκε ένας νέος μακεδονικός τάφος με δωρικές κολόνες. Η πρόσοψή του παρουσιάζει αντιστοιχίες με εκείνη του τάφου του Αλέξανδρου Δ’, γιου του Μεγαλέξανδρου και της Ρωξάνης.
Μολονότι οι τάφοι είναι συλημένοι, η παρουσία καταλοίπων εντυπωσιακών ταφικών πυρών, καθώς και το μέγεθος και η μορφή των μνημείων οδηγούν τους αρχαιολόγους στο να τους συνδέσουν με την οικογένεια των Μακεδόνων Βασιλέων, τους Τημενίδες.
Η διευθύντρια της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, δεν αποκλείει, κάποιος από τους τάφους να φιλοξένησε τον ίδιο τον Κάσσανδρο ή έναν από τους γιους του, που σαν παιδιά της Θεσσαλονίκης ανήκαν κι αυτοί στην ένδοξη δυναστεία των Τημενίδων. Δυστυχώς, σχεδόν ολόκληρο το κυρίως κτίριο έχει καταστραφεί.
Τα νέα ευρήματα παρουσιάζονται σήμερα από την κυρία Κοτταρίδη, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της 27ης συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

 

 

 

news247

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ