Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Στο ναυάγιο του πλοίου που μετέφερε τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα

– Τι έχει απομείνει στο βυθό, δύο αιώνες μετά το ναυάγιο του πλοίου
– Στο φως κλεμμένες αρχαιότητες και από την Αίγυπτο
– Τμήμα του πλοίου παραμένει σε καλή κατάσταση μέχρι σήμερα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, για τα οποία αυτές τις ημέρες μιλάει ξανά, όλος ο πλανήτης, έμειναν για δύο με τρία χρόνια, στο βυθό των Κυθήρων. Το πλοίο “Μέντωρ” που τα μετέφερε, μετά την κλοπή του λόρδου Έλγιν,
βούλιαξε εκεί, τον Σεπτέμβριο του 1802…

Δύο αιώνες μετά, η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, κάνει συστηματικές ανασκαφικές έρευνες. Στο φως, έχουν έρθει ανάγλυφα φαραωνικής εποχής και επιγραφή στον θεό Ρα που είχαν κλαπεί από την Αίγυπτο.

ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ

Μετά το ναυάγιο, ο Eλγιν είχε οργανώσει αποστολή στα Κύθηρα και είχε προσλάβει σφουγγαράδες που επί 2-3 χρόνια βουτούσαν και μάζευαν ό,τι υπήρχε στον βυθό.
Με ανύπαρκτα τεχνικά μέσα, καταδύθηκαν σε βάθος 20-22 μέτρων και κατάφεραν να ανασύρουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Μάλλον χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς περιείχαν τα κιβώτια και πόσο πολύτιμα ήταν.

“Το πλοίο ήταν ένα εμπορικό μπρίκι που είχε χρησιμοποιηθεί και ως πολεμικό. Από το σκαρί σώζεται τμήμα μήκους 11 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων σε αρκετά καλή κατάσταση. Το υπόλοιπο έχει καταστραφεί. Οι σφουγγαράδες με εντολή του Eλγιν, για να μπουν μέσα στο πλοίο έπρεπε να καταστρέψουν τμήματα της ”κουβέρτας” προκειμένου να ανασύρουν τα κιβώτια με τα Γλυπτά. Συνολικά ανασύρθηκαν 16 κιβώτια”
λέει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Κουρκουμέλης.

ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κάνει έρευνες επί τρία συνεχή χρόνια (2011-13) με τη συμβολή των Ιδρυμάτων Νιάρχου και Λάτση καθώς και του Kytherian Research Group.

“Είχαν γίνει και παλαιότερα αποστολές με δεδομένη τη φημολογία ότι ίσως υπάρχουν ακόμα Γλυπτά από τον Παρθενώνα και οι αυτοψίες είχαν σκοπό να επιβεβαιωθούν ή να απορριφθούν οι πληροφορίες.
Το 2009 πριν ανοίξει το Μουσείο της Ακρόπολης η Εφορεία πήγε στο ναυάγιο καθώς υπήρχαν φήμες για το 17ο κιβώτιο. Εκείνο που εντοπίσαμε ήταν σχιστολιθικές πλάκες με απολιθώματα ψαριών που αποτελούσαν μέρος από το φορτίο του πλοίου. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα γίνεται με μεθοδικό τρόπο και συστηματική ανασκαφή στο ναυάγιο. Ολοκληρώθηκε η χαρτογράφηση του πλοίου με φωτομωσαϊκό και αποτελεί τη βάση για τις ανασκαφικές τομές και την έρευνα με αναρροφητήρα. Σταδιακά ανασύρθηκαν αντικείμενα του πληρώματος και των επιβατών του πλοίου όπως: μελανοδοχεία, σφραγιδόλιθος, πιάτα, κουτιά, νομίσματα, θραύσματα από αγγεία, πιστόλες, μπουκάλια κρασί κλπ”.

ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΦΩΤΟ ΕΘΝΟΣ

“Πέρσι προχωρήσαμε την ανασκαφή λίγο έξω από το γνωστό σκαρί και εντοπίσαμε δύο τμήματα από αιγυπτιακά ανάγλυφα. Τα ένα είναι από άγαλμα φαραωνικής εποχής μάλλον της 8ης δυναστείας του 1300 π.Χ. και το δεύτερο από επιγραφή στον θεό Ρα της πτολεμαϊκής περιόδου.
Ο ”Μέντωρ” είχε περάσει από την Αλεξάνδρεια πριν έρθει στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα ανακτά αρχαιότητες από την ”περισυλλογή” που γινόταν εκείνη την περίοδο. Eχουν μια ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι τα πρώτα που ανελκύονται από το σύνολο των αρχαιοτήτων που ο Eλγιν και οι περί αυτόν είχαν πάρει από την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο” λέει ο Δ. Κουρκουμέλης.

Oσο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπως σημειώνει “η εκτίμηση είναι ότι έχουν όλα ανασυρθεί. Υπάρχει και η μαρτυρία του Ιταλού επιστάτη, ονόματι Λουιτζιέρι που ακολουθούσε τον Eλγιν, ο οποίος στο ημερολόγιό του σημειώνει ότι τα έβγαλαν όλα”.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ