Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Πως οι 52 Κυριακές έγιναν 7

Σε πολιτικό συμβιβασμό προκειμένου να αποφευχθεί νέα κυβερνητική κρίση και να ψηφιστεί νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και τις Κυριακές κατέληξε το υπουργείο Ανάπτυξης κάνοντας ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση.

Αυτό αναγνώρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Πέμπτης το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ωστόσο πως «εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια άποψη. Δεν έχουμε πάθει κάποια λοβοτομή. Σε μια κοινωνία που είναι σε κρίση χρειάζεται να γίνεται διάλογος». Παράλληλα τόνισε ότι «γίνεται μια μάχη όσων υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις και όσων υποστηρίζουν την ακινησία».

Το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές τον χρόνο, ενώ για τη λειτουργία των μικρών καταστημάτων τις υπόλοιπες Κυριακές του έτους την απόφαση θα τη λαμβάνουν οι αντιπεριφερειάρχες εκτός από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα αποφασίζουν οι δήμαρχοι.

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει το ωράριο λειτουργίας τις Κυριακές, ενώ το νέο πλαίσιο αντικαθιστά και καταργεί το ισχύον καθεστώς των τουριστικών περιοχών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε και τα αποτελέσματα έρευνας του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η πλήρης απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα δημιουργούσε 30.000 θέσεις απασχόλησης και θα είχε οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές 309 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι 5 άξονες του νομοσχεδίου

1. Εκσυγχρονισμός του πλαισίου των Αγορανομικών Διατάξεων (ΑΔ). Καταργούνται ισχύουσες διατάξεις όπως η υποχρεωτική κωδικοποίηση ΑΔ ανά πενταετία. Καταργείται π.χ. η αρμοδιότητα του υπουργού να ρυθμίζει τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης όπως η απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης προϊόντων. Δηλαδή περισσότερες εταιρείες θα πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία.

2. Αυστηροποιούνται και αντικειμενικοποιούνται οι ποινές και οι διοικητικές κυρώσεις και τα πρόστιμα για την ενίσχυση της διαφάνειας. Π.χ. για πειραγμένη αντλία σε βενζινάδικο η ποινή δεν θα είναι έως 30.000 ευρώ, αλλά ακριβώς 30.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται φυλάκιση 6 μηνών για διάθεση επιβλαβών τροφίμων και όχι διοικητικές ποινές όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα άμεσης καταβολής εντός 30 ημερών του 50% του προστίμου με παράλληλη παραίτηση κάθε ένδικου μέσου, κατά το μοντέλο του ΚΟΚ.

3. Εισάγονται νέες διατάξεις για την καταδολίευση των αντλιών, τη νοθεία στο λαθρεμπόριο και τη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους. Αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας και δεν επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας στο ίδιο σημείο.
Για πρώτη φορά προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων από τα «μυστικά αυτοκίνητα» και να κάνουν έφοδο και ελέγχους. Επίσης θα συνάπτονται υποχρεωτικά γραπτές συμβάσεις μεταξύ εταιρειών χονδρικής και πρατηρίων καυσίμων όπου θα αποτυπώνονται εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις κ.λπ. Σε ό,τι αφορά τα συστήματα ελέγχων εισροών – εκροών, εκτός από τα πρατήρια καυσίμων θα μπουν και σε άλλα σημεία (π.χ. στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και πετρελαίου θέρμανσης).

4. Αλλαγή στο καθεστώς των εκπτώσεων. Θα υπάρχουν πλέον 4 και όχι δύο περίοδοι εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, η πρώτη περίοδος εκπτώσεων θα ξεκινά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Η δεύτερη περίοδος θα ξεκινά από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδο θα είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

5. Μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοσχέδιο που θα πάει στη Βουλή επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, και τα σούπερ μάρκετ θα είναι ανοικτά για 7 Κυριακές τον χρόνο. Δύο Κυριακές πριν από το Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και την πρώτη Κυριακή κάθε μιας από τις 4 εκπτωτικές περιόδους. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας τους.

Σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, σε ό,τι αφορά τα μικρά καταστήματα κάτω των 250 τ.μ., που δεν ανήκουν σε αλυσίδες shops in shops, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά και εμπορικά κέντρα θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοικτά δυνητικά έως και όλες τις Κυριακές το χρόνο (52).

Ο ακριβής αριθμός των Κυριακών που θα μπορούν να είναι ανοικτά τα καταστήματα θα οριστεί από τον κατά τόπο αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη (ή δήμαρχο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά) με απόφασή του εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Στην περίπτωση όπου τέτοια απόφαση δεν εκδοθεί εντός διμήνου από την ψήφιση του νόμου, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών.

 

real.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ