Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Αλλαγή Σκυτάλης…

Το Πανεπιστήμιο παραμένει το μεγάλο δημιούργημα του ανθρώπινου μυαλού. Αναμορφώνει την κοινωνία και το ίδιο αναμορφώνεται στην πορεία του. Παρά τις έντονες αλλαγές και πολυπλοκότητες της εποχής μας, διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά του ενέπνευσε ο Humboldt και υποστήριξε ο Whitehead: διατήρηση μιας κληρονομιάς γνώσεων και αξιών και εμπλουτισμό τους με την αναζήτηση και την έρευνα. Οι παράλληλες δράσεις του, διδασκαλία, έρευνα και καλλιέργεια περιβάλλοντος διαλόγου, του δίνουν τη ζωντάνια και τη δυνατότητα για πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτισμού του μέλλοντος.

 

 

Οι σημερινές συνθήκες είναι δύσκολες και δημιουργούν κλίμα απαισιοδοξίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι η σημερινή κατάσταση μπορεί να ερμηνευτεί και ως ευκαιρία για την αναδιοργάνωση των δομών του και τη στόχευσή του στην ανόρθωση της χώρας. Μιας χώρας που για να επιβιώσει πρέπει να είναι εκπαιδευμένη και να αφομοιώνει με ευκολία τη νέα πραγματικότητα.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει διανύσει ένα μικρό δρόμο, σε συνθήκες ελληνικής πραγματικότητας, και έχει αναδείξει χαρακτηριστικά που του δίνουν τη δυνατότητα να ελπίζει. Να ελπίζει σε ανταπόκρισή του στο θεσμικό του ρόλο και στη συμμετοχή του στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας και του ανθρώπινου δυναμικού της.

Οι βασικοί του στόχοι σε περίοδο κρίσης πρέπει να είναι: α) αξιόπιστη λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, β) ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γ) συμπλήρωση και ανανέωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών, δ) ένταξη νέων γνωστικών αντικειμένων, ε) προετοιμασία για τη λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στ) ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης και χρηματοδότησης των έργων στα Campuses, ζ) ενίσχυση των Μεταπτυχιακών Σπουδών  σε αντικείμενα αιχμής, η) δημιουργία περιβάλλοντος άμιλλας με την καθιέρωση εσωτερικών βραβείων ( διδασκαλίας, έρευνας, ήθους), θ) ενεργοποίηση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για τόνωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του παραγόμενου έργου, ι) τόνωση των δράσεων πολιτισμού…και δημιουργία Forum διαλόγου με την κοινωνία.

Οι συνθήκες αλλάζουν και οι θεσμοί προσαρμόζονται, κρατώντας την πεμπτουσία της ύπαρξής τους.

Το Πανεπιστήμιο πρέπει να διαμορφώνει επιστήμονες με στέρεα θεωρητική γνώση και δυνατότητες να αφομοιώνουν τη νέα γνώση και τις εξειδικευμένες δεξιότητες. Για το σκοπό αυτό η διοίκησή του πρέπει να προβληματιστεί στην ίδρυση και λειτουργία ενός κέντρου δεξιοτήτων για τους αποφοίτους του. Με τον τρόπο αυτό δεν θα παρεκκλίνει του θεσμικού του ρόλου και μαζί θα ενισχύει την προστιθέμενη αξία του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Η αναζήτηση πόρων παραμένει ένα βασικό ζητούμενο! Η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων πιστοποίησης (υλικών, τροφίμων,…) και η τόνωση της ευεργεσίας μπορούν να αποτελέσουν πηγές εξεύρεσης πόρων.

Για την ενίσχυση όλων των εκφάνσεων του πανεπιστημίου απαιτείται η αρωγή της τοπικής κοινωνίας.

Η ίδρυση ενός άτυπου οργάνου από καταξιωμένους Δυτικο-Μακεδόνες, που θα προωθεί τους στόχους του Ιδρύματος και στο οποίο θα αναλύονται όλες οι δράσεις του, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την εκδήλωση τη ευεργεσίας και την καθιέρωση του κύρους του.

Ένα σημαντικό χρέος του πανεπιστημίου είναι η φοιτητική μέριμνα. Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτή δεν περιορίζεται στην τροφή, τη διαμονή και τα βιβλία, αλλά επεκτείνεται στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών. Κατά συνέπεια, οι δράσεις που δοκιμάζουν τις αισθητικές  απόψεις, την υπευθυνότητά, τη γνώση, τις ανησυχίες  και την αγωνιστικότητά των φοιτητών/φοιτητριών πρέπει να ενισχύονται με κάθε τρόπο. Η ζωντανή τους παρουσία και η αμφισβήτηση δίνουν νόημα, τόσο στην ηθική όσο και στην ελευθερία. Αρκεί να γνωρίζουν τα όρια και να μην τα υπερβαίνουν.

Όπως είναι γνωστό, το νομικό καθεστώς που διέπει τα πανεπιστήμια καλύπτει ένα σύνολο πολλών ανομοιογενών μεταξύ τους ιδρυμάτων.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να αναδείξει τη δική του φυσιογνωμία και να καθιερωθεί ως «Μείζον» Πανεπιστήμιο και όχι ως Πανεπιστήμιο « Ποτέμκιν».

Το γεγονός αυτό θα σημαίνει ότι διεκδικεί την πρωτοπορία, τόσο στη διδασκαλία και την έρευνα, όσο και στη δημιουργία ακαδημαϊκής παράδοσης.

Η νέα διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παραλαμβάνει ένα νεαρό Ίδρυμα που λειτουργεί με λίαν ικανοποιητικό, για τα ελληνικά δεδομένα, τρόπο, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξής και που σύντομα θα  αποκτήσει την αυτοδυναμία μου…σε περιβάλλον κρίσης.

Το χρέος όλων μας είναι, η συμπαράταξη μαζί της για τη δημιουργία ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, που θα τονώνει την ελκυστικότητα των ακαδημαϊκών του μονάδων και το κύρος του Πανεπιστημίου και της Δυτικής Μακεδονίας…

Προτροπή μου είναι η υιοθέτηση του μηνύματος: Η κρίση είναι ευκαιρία…

 

Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς- Πρόεδρος ΔΕ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος του ΣΑΠΕ (π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

E-mai: cmasalas@cc.uoi.gr

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ