Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Οτζι, η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης που καταψύχθηκε στα χιόνια των Άλπεων.

Ελβετοί επιστήμονες πιστεύουν πως απομένουν μόνο λίγες δεκαετίες προτού λιώσουν οι πάγοι που σκεπάζουν κάποιες περιοχές εδώ και χιλιάδες χρόνια.

 

Ήδη το λιώσιμο των πάγων στις ελβετικές Άλπεις αλλά και σε άλλα σημεία στον κόσμο έχει φέρει στη επιφάνεια πολύ σημαντικά αρχαία ευρήματα, όπως εργαλεία, αρχαία δερμάτινα ενδύματα, παπούτσια ακόμα και τα υπολείμματα ενός ανθρώπου, γνωστού ως Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων, ο οποίος έζησε πριν από 5.000 χρόνια.

glaciers-artifacts-switzerland

Αυτού του είδους τα ευρήματα είναι όλο και πιο συχνά τώρα που λιώνουν οι πάγοι. Στο πλαίσιο των ενεργειών να εντοπιστούν αυτοί οι θαμμένοι αρχαιολογικοί θησαυροί, το Ελβετικό Ινστιτούτο Πολιτισμού ζήτησε από μία ομάδα Αλπινιστών, που οργανώνουν συχνά ορειβατικές εκδρομές, σε περίπτωση που εντοπίσουν αρχαία αντικείμενα στα λιωμένα χιόνια να τα παραδώσουν στις αρμόδιες αρχές.

Στην Ελβετία οι πάγοι που λιώνουν αποτελούν ευκαιρία εντοπισμού ευρημάτων για τους αρχαιολόγους, αλλά ταυτόχρονα και μειονέκτημα γιατί ο πάγος αποτελούσε ασπίδα  προστασίας. Αφενός δηλαδή αποκαλύπτονται μέρη και αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας που ήταν θαμμένα για χιλιάδες χρόνια τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το παρελθόν, αφετέρου όμως, ο χρόνος πιέζει τους επιστήμονες αφού κάποια ευρήματα είναι πολύ ευαίσθητα και αλλοιώνονται ή καταστρέφονται χωρίς την παρουσία του προστατευτικού πάγου.

otzi-iceman-swiss

 

Ο Ότζι , ο άνθρωπος των πάγων

Ο Οτζι είναι η αρχαιότερη μούμια της Ευρώπης που βρέθηκε μέσα σε έναν παγετώνα στις Άλπεις το 1991 από κάποιους Γερμανούς τουρίστες. Αρχικά πίστεψαν ότι επρόκειτο για τη σορό κάποιου ορειβάτη ή κάποιου στρατιώτη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Όμως, η επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι ο άνθρωπος χρονολογούνταν το 3.000 π. Χ και ότι ο θάνατός του οφείλεται σε χτύπημα στο κεφάλι. Είναι η παλαιότερη μούμια της Ευρώπης και είναι αξιοθαύμαστο το πως διατηρήθηκαν άθικτα τα αιμοπετάλια, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα αιμοπετάλια ενός σύγχρονου ανθρώπου. Το τελευταίο γεύμα του ήταν ελάφι, ενώ έπασχε από αρτηριοσκλήρωση.

otzi-iceman

Η σορός ήταν τόσο καλοδιατηρημένη ώστε οι επιστήμονες ήταν σε θέση να πουν μετά βεβαιότητας ότι το τελευταίο του γεύμα ήταν ελάφι και ψωμί από βότανα, καθώς επίσης ρίζες, φρούτα και πίτουρα. Η ανάλυση DNA έδειξε ότι ο Ότζι έπασχε από αρτηριοσκλήρωση, δυσανεξία στη λακτόζη και είναι ο αρχαιότερος άνθρωπος που γνωρίζουμε με την νόσο του Λάιμ, γνωστή και ως βορρελίωση, που προκαλείται από τσιμπούρια.

ancient-tunic-ice

 

Τα άλλα ευρήματα των πάγων

Το 2006 ένας ξυλουργός που περπατούσε στο Λέντμπρην της Νορβηγίας βρήκε τυχαία ένα δερμάτινο παπούτσι το οποίο είχε φορεθεί για τελευταία φορά την εποχή του Χαλκού, δηλαδή περίπου πριν από 3.400 χρόνια. Το 2011 βρέθηκε ένα άλλο εκπληκτικό εύρημα, ένας καλοδιατηρημένος δερμάτινος χιτώνας, 1.700 ετών, από μαλλί προβάτου.

Ανάμεσα στα υλικά που διατηρήθηκαν μέσα στον πάγο, το ύφασμα και το δέρμα είναι τα πιο ευαίσθητα, αλλά και τα πιο αξιοθαύμαστα. Τα ξύλινα αντικείμενα αντέχουν λίγα χρόνια αφού ξεπαγώσουν, αλλά και για αυτά ο χρόνος κυλά αντίστροφα.

Οι ερευνητές έχουν λιγότερο από μία εβδομάδα να εξετάσουν το δέρμα πριν στεγνώσει και αρχίσει να θρυμματίζεται. Το Ινστιτούτο πολιτισμού της Ελβετίας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στο τέλος του 2015 και θα καταρτίσει λεπτομερή κατάλογο των ευρημάτων ώστε να διευκολύνει το έργο των αρχαιολόγων.

 

Πηγές φωτογραφιών: Mårten Teigen/Museum of Cultural History…

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ