Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Οι αρκούδες κινούνται μετ’ εμποδίων….!!!

Νέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα προκλήθηκε χθες το μεσημέρι  στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Καστοριάς και συγκεκριμένα στην παλιά επαρχιακή οδό μεταξύ Μανιάκων και Άργους Ορεστικού.  Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποιήθηκε αμέσως από την Τροχαία Καστοριάς και έσπευσε στην περιοχή για να διαπιστώσει πως η αρκούδα δεν είχε ευτυχώς τραυματιστεί σοβαρά από τη σύγκρουση και έφυγε τρομαγμένο, ενώ σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, η σύγκρουση δεν ήταν σφοδρή και έτσι δεν υπήρξε μοιραία για τη ζωή του μεγαλόσωμου θηλαστικού.

Εικόνα0039 Εικόνα0040 Εικόνα0041

Τα στοιχεία της αυτοψίας που ακολούθησε είναι παρόλα αυτά ανησυχητικά,  δεδομένου ότι η αρκούδα είχε προηγουμένως διασχίσει στο ίδιο ύψος τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής», περνώντας δύο φορές τη νέα ενισχυμένη περίφραξη. Η αρκούδα αναρριχήθηκε στην κορυφή του φράχτη και πέρασε άνετα στο δρόμο εφόσον δεν υπήρχαν οι 5 σειρές αγκαθωτό σύρμα στην κορυφή του πλέγματος της περίφραξης, ενώ πέρασε την περίφραξη και από τον άλλο κλάδο, αυτή τη φορά κάτω από το πλέγμα το οποίο δεν ήταν καλά στερεωμένο στο έδαφος και έλειπαν τα άγκιστρα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ επικοινώνησε αμέσως με την Εγνατία Οδό, ώστε να διορθωθούν τα συγκεκριμένα τμήματα της περίφραξης, αλλά και να επισπευσθεί η διαδικασία τοποθέτησής της λίγο μετά το σημείο που βρέθηκε η ελαττωματική περίφραξη, σε μήκος περίπου 50 μέτρων τα οποία έχουν μείνει ακάλυπτα. Το συγκεκριμένο σημείο του δρόμου είναι πολύ επικίνδυνο, αφού αποτελεί συστηματικό πέρασμα για τις αρκούδες πολύ πριν τη δημιουργία του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας.

Το συγκεκριμένο, αλλά και προηγούμενα περιστατικά δημιουργούν την ανάγκη να εξεταστούν πιθανές βελτιώσεις/διορθώσεις σε κρίσιμα σημεία του φράχτη του αυτοκινητόδρομου, όσο υπάρχει ακόμα το χρονικό περιθώριο και πριν παραδοθεί η εργολαβία της τοποθέτησης της περίφραξης  στην Εγνατία Οδό.

Την ίδια περίοδο, για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιστατικών, στο πλαίσιο του έργου LIFE που υλοποιεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ στην περιοχή (LIFE Άρκτος/Καστοριά), έχει συστηματική συνεργασία με την Εγνατία Οδό Α.Ε, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στα υφιστάμενα τεχνικά περάσματα για την πανίδα κατά μήκος του κάθετου άξονα «Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής». Οι βελτιώσεις αυτές αναμένεται να αυξήσουν την λειτουργικότητα και ελκτικότητα των περασμάτων, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης των αρκούδων εκατέρωθεν του δρόμου χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων ειδικά μετά και την ολοκλήρωση τοποθέτησης της περίφραξης.

                                                                                                        

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»

2310252530 και 6972-694147

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693

 

 

 

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΡΚΟΥΔΩΝ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ – ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ!

Η πρόσφατη βάρβαρη δολοφονία αρκούδας με το μικρό της στον Γράμμο, από θρασύδειλους, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, επαναφέρει με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα τις σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση και φύλαξη περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες αντίστοιχων περιστατικών, αφού η θανάτωση της αρκούδας με το μικρό της στην περιοχή του Πολυάνεμου Καστοριάς , προστίθεται σε μία ήδη μακρά λίστα 34 εξακριβωμένων περιστατικών λαθροθηρίας αρκούδας, εκ των οποίων καμία μέχρι σήμερα δεν έχει τελεσιδικήσει.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ενημέρωσε αμέσως με σχετική επιστολή της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το παραπάνω περιστατικό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE (Άρκτος/Καστοριά) που υλοποιεί στο νομό Καστοριάς με σκοπό τη βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας, ενώ στην ίδια επιστολή απευθύνεται σε όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας την άμεση κινητοποίησή τους προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Το αίτημα ανακήρυξης του Γράμμου σε Εθνικό Πάρκο!

Ο Γράμμος διαθέτει μεγάλο φυσικό πλούτο και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές περιοχές για την άγρια πανίδα και χλωρίδα της χώρας. Μεταξύ άλλων, η περιοχή έχει μεγάλη βιογεωγραφική σημασία για τον πληθυσμό της αρκούδας, αφού λειτουργεί ως διάδρομος επικοινωνίας του πληθυσμού της στη χώρα μας, με αυτόν στα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια. Αυτό εξάλλου είναι και ένα από τα κριτήρια που οι «Κορυφές του Όρους Γράμμου» έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ).

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, μαζί με άλλους φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητά εδώ και χρόνια την ανακήρυξη του Γράμμου σε Εθνικό Πάρκο και τον προσδιορισμό των ζωνών προστασίας του. Την τελευταία εικοσαετία, εκπονήθηκαν δύο (2) Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες με κοινοτικά κονδύλια, που τεκμηριώνουν τη σημασία της περιοχής και καταλήγουν σε προτάσεις ζώνωσης και ειδικής διαχείρισής της. Η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, λοιπόν, είναι εδώ και 4 χρόνια ώριμη από πλευράς μελετών.

Επιπλέον, η σύσταση του αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα αναλάβει τη διατήρηση, βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη της περιοχής θα συντελέσει σημαντικά στην αντιμετώπιση κάθε είδους ανεξέλεγκτης δραστηριότητας στον Γράμμο (π.χ. λαθροθηρία ή λαθροϋλοτομία). Θεωρούμε πως αντίστοιχα φαινόμενα, ευνοούνται από το θολό τοπίο διαχείρισης και προστασίας της περιοχής, ενάντια τελικά σε κάθε δυνατότητα αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής και οικονομικής ευημερίας της τοπικής κοινωνίας.

Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες πως θα λυθούν αυτομάτως όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την προστασία του Γράμμου, θεωρούμε πως η εγκαθίδρυση και λειτουργία ενός καθεστώτος Εθνικού Πάρκου στην περιοχή και η υποστήριξη αντίστοιχου Φορέα Διαχείρισης θα προσφέρει καλύτερη θεσμική οχύρωση και περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, ανάδειξης, διαχείρισης και φύλαξής του. Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να κινηθεί η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, τόσο σε θεσμικό όσο και επικοινωνιακό επίπεδο, καλώντας κάθε φορέα και πολίτη που ενδιαφέρεται για την προστασία της περιοχής να αναλάβει ενεργό δράση σε αυτή την προσπάθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»

2310252530 και 6972-694147

Δρ. Γιώργος Μερτζάνης/ Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ», 6999-230693

 

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ