Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ναυάγια. Τα στολίδια του βυθού…

Στον πάτο της θάλασσας, μέσα στα σκοτάδια και στην απόλυτη σιωπή, ξεπροβάλλουν μοναχικοί «ταξιδιώτες» μιας άλλης εποχής…

 

 

 

 

 

 

Ναυάγια. Κουφάρια πλοίων που άλλοτε έσφυζαν από ζωή και πλέον στολίζουν μόνο το βυθό της θάλασσας. Μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και φασαρία, «στολίδια» μιας άλλης εποχής που μένουν σιωπηλά στον πάτο της θάλασσας.


Η λέξη και μόνο σε ταξιδεύει αιώνες πίσω, τότε που τρομεροί πειρατές όργωναν με τα καράβια τους τις θάλασσες του κόσμου και γέμιζαν τα αμπάρια τους με χρυσάφια και άλλους θησαυρούς. Στη «βουτιά», όμως, που θα κάνουμε μαζί στις παγωμένες θάλασσες της Γης, θα γνωρίσουμε κάποια από τα σύγχρονα ναυάγια, τα οποία μπορεί να μην κρύβουν θησαυρούς στα αμπάρια τους, αλλά δεν παύουν να εντυπωσιάζουν με την ιστορία τους.

 

Frigate 356, Cayman Brac

 


Στα νερά του Cayman Brac, 150 μίλια νότια της Κούβας, 40 με 90 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κρύβεται το Frigate 356, ένα πολεμικό πλοίο των Ρώσων που βυθίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.  Μετά από δέκα χρόνια, το βυθισμένο πλοίο αγοράστηκε από την κυβέρνηση του Cayman ως θέρετρο καταδύσεων και μετονομάστηκε σε Capt. Keith Tibbetts. Το καράβι κείτεται σχεδόν αναλλοίωτο στο βυθό της θάλασσας, χάρη στην εξαιρετική αντοχή του στη σκουριά.

 

Sweepstakes, Tobermory, Ontario

 

 

 


Είκοσι πόδια κάτω από το νερό -αλλά ακόμα ορατό από την επιφάνεια- κείτονται τα απομεινάρια του Sweepstakes, ενός καναδικού πλοίου που μετέφερε κάρβουνο τη δεκαετία του ’80. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του υπέστη βλάβη και μεταφέρθηκε στο λιμάνι Big Tub για επισκευή. Οι επισκευές, όμως, άργησαν και το πλοίο βυθίστηκε άδοξα στο λιμάνι…

 

Russian Wreck, South Egyptian Red Sea

 

 

 


Γνωστό απλά ως το «Ρωσικό Ναυάγιο», το βυθισμένο πλοίο της Κόκκινης Θάλασσας πιστεύεται πως είναι στην πραγματικότητα το πλοίο Khanka, ένα ρωσικό κατασκοπευτικό που βυθίστηκε λίγο πριν το 1982, πιθανώς από πρόσκρουση σε ύφαλο. Είτε είναι είτε όχι το κουφάρι του Khanka, πολλοί συμφωνούν πως πρόκειται για κάποιο είδος κατασκοπευτικού πλοίου που μάζευε πληροφορίες, καθώς πάνω στο πλοίο υπάρχει πληθώρα ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως 200 μπαταρίες, καλώδια για τηλεγραφήματα και μία μεγάλη κεραία.

 

USS Utah, Pearl Harbor

 

 

 


Καθελκύσθηκε το 1909 και υπηρέτησε στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πολεμικό USS Utah βυθίστηκε κατά το βομβαρδισμό του Pearl Harbor, παίρνοντας στον υγρό του τάφο έξι αξιωματικούς και 52 άνδρες, τα κουφάρια των οποίων βρίσκονται ακόμα μέσα στο σκουριασμένο, μισο-βυθισμένο πλοίο.  Το ναυάγιο είναι απροσπέλαστο από το κοινό.

 

USS Arizona, Pearl Harbor

 

 

 


Ένα εμβληματικό μνημείο έχει χτιστεί πάνω από το βυθισμένο κουφάρι του USS Arizona, πολεμικού πλοίου που βρήκε τραγικό τέλος στο Pearl Harbor. Όταν τα γιαπωνέζικα αεροπλανοφόρα ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς, το πλοίο δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερα βλήματα, τα οποία προκάλεσαν ισχυρή έκρηξη.   Εκείνη τη μέρα 1.177 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πάνω στην Arizona  – σχεδόν το μισό ποσοστό των συνολικών απωλειών εκείνης της επίθεσης.

 

Giannis D, Egyptian Red Sea

 

 

 


Κείτεται στο βυθό της Κόκκινης Θάλασσας από το 1983, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού προσέκρουσε πάνω σε ύφαλο και βυθίστηκε. Είναι ένα από τα πιο αγαπητά σημεία για τους λάτρεις των καταδύσεων.

 

Prince Albert, Roatan, Honduras

 

 

 


Μοιάζει με πλοίο-φάντασμα, ιδανικό για προσέλκυση τουριστών και όχι άδικα… Άλλωστε, φτιάχτηκε γι’ αυτό το σκοπό… Βλέπετε ο Πρίγκιπας Αλβέρτος βυθίστηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρία το 1987 για να αποτελέσει το ιδανικό καταδυτικό θέρετρο της Ονδούρας. Στην προηγούμενη του ζωή, πάντως, μετέφερε μετανάστες που προσπαθούσαν να φύγουν από τη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα.

 

 

youropia.gr

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ