Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ηλεκτρονικά βραχιολάκια για τους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών

Ηλεκτρονικά βραχιολάκια για κρατούμενους και στη χώρα μας προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε από σήμερα μέχρι τις 11 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση…

Το νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη υπό τον τίτλο «μέσα ηλεκτρονικής επιτήρησης υποδίκων, καταδίκων και εν αδεία κρατουμένων» φιλοδοξεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών οι οποίες υποφέρουν από υπερπληθυσμό.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο για να φορέσει ένας κατάδικος βραχιολάκι, αν έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη πρέπει να έχει εκτίσει στη φυλακή τα 2/5 της ποινής του, ενώ οι ισοβίτες να μετρούν τουλάχιστον 16 χρόνια στη φυλακή. Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου εξαιρούνται οι κατάδικοι για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας και οι κατηγορούμενοι για υποθέσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κρατούμενος που έχει αφεθεί με τον όρο να φέρει το ηλεκτρονικό βραχιόλι, θα έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας, εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού, μόνο όμως για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Επίσης, εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού θα μπορεί να βρεθεί σε περίπτωση που συμμετέχει σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτική ή αλκοόλ.

Οι ώρες της απουσίας του από τον τόπο του κατ’ οίκον περιορισμού αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεων του καθορίζονται είτε με το βούλευμα που διέταξε την απόλυσή του, είτε με εισαγγελική διάταξη.

Σε περίπτωση που ο κρατούμενος δεν συμμορφώνεται με τους όρους που του επιβλήθηκαν τότε οδηγείται και πάλι στη φυλακή. Χρήση των νέων διατάξεων που καθιερώνουν το ηλεκτρονικό βραχιόλι μπορούν να κάνουν και ανήλικοι κρατούμενοι, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής που τους έχει επιβληθεί.

Η αίτησή τους όμως θα πρέπει να συνοδεύεται με εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, στις οποίες θα γίνεται μνεία στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον των ανηλίκων. Ακόμη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο κρατούμενος που τελεί ηλεκτρονική επιτήρηση προσπαθήσει να καταστρέψει το βραχιόλι θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους.

Το κόστος για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι -υπολογίζεται ότι θα κυμαίνεται περίπου στις 3.000 ευρώ – επιβαρύνει τον ίδιο τον κατηγορούμενο, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πληρώσει, οπότε τα έξοδα μετακυλίονται στο Δημόσιο.

Αν όμως, ο κατηγορούμενος έχει την οικονομική ευχέρεια να πληρώσει ορίζεται εκ των προτέρων η υποχρέωση προκαταβολής των εξόδων επιτήρησης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

 

 

 

 

newsbomb.gr

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ