Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Την ανάγκη να συμπεριληφθούν δραστηριότητες  που αφορούν αξιοποίηση και εμπορία ΑΠΕ από τις ΔΕΥΑ και δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι σήμερα στις επιτρεπόμενες δράσεις τους, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα καθώς και τα μικρά υδροηλεκτρικά, επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Ν. Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη η επιβολή από τον “Καλλικράτη” του  περιορισμού του αριθμού των επιχειρήσεων των ΟΤΑ, δημιουργεί την ανάγκη για διεύρυνση των δραστηριοτήτων των υφισταμένων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι ΟΤΑ δε μπορούν να αναπτύξουν νέες.

Επιπρόσθετα μέσα από αυτήν την επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων είναι πιο εφικτή η οικονομική εξυγίανση και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, αλλά και η μεγαλύτερη συμβολή των τοπικών κοινωνιών στην προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα είναι βέβαιο ότι με την εισαγωγή των ανωτέρω δραστηριοτήτων στη δικαιοδοσία  των ΔΕΥΑ,  αυτές θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στον εθνικό στόχο για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα για το Νομό Κοζάνης μια τέτοια ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα στους δυο μεγάλους δήμους να εφαρμόσουν σχέδια τέτοιων δραστηριοτήτων που έχουν ήδη σε ετοιμότητα.

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο της ερωτήσεως:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: 1) Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής

κα Τίνα Μπιρμπίλη

2) Εσωτερικών

κ. Ιωάννη Ραγκούση

Θέμα: Διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία ανανεώσιμων πηγών από τις ΔΕΥΑ

Με το Ν. 3274/2004 (άρθρο 33, παρ.1, εδάφιο ε) δίνεται η δυνατότητα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης, μεταξύ άλλων και «στη διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που προέρχονται από τα αντικείμενα δραστηριότητας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης ή των δραστηριοτήτων των οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Στη διάταξη αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες και αντικείμενα που σχετίζονται με το περιβάλλον όπως φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια, μικρά υδροηλεκτρικά.

Επειδή οι ΔΕΥΑ, ως οργανωμένες δημοτικές επιχειρήσεις κοινωφελούς χαρακτήρα, μετά τη διεύρυνση του σκοπού τους σε τομείς ενέργειας παραγωγής και διαχείρισης (τηλεθέρμανση, φυσικό αέριο) δύνανται να αξιοποιήσουν κι’ άλλες μορφές Α.Π.Ε. (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, μικρά υδροηλεκτρικά)

Επειδή στο Νομό Κοζάνης, στους δύο μεγάλους δήμους Κοζάνης και Εορδαίας, υπάρχει η δυνατότητα και η ετοιμότητα για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων,

Επειδή με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δημοτικών επιχειρήσεων και στους άλλους τομείς των Α.Π.Ε., είναι πιο εφικτή η οικονομική τους εξυγίανση και η ενίσχυση της βιωσιμότητας αυτών,

Επειδή οι ΔΕΥΑ υποστηρίζουν τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΤΑ σε θέματα περιβάλλοντος και είναι δυνατόν να συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους μείωση των αερίων του θερμοκηπίου,

Επειδή οι νέοι Καλλικρατικοί ΟΤΑ υπόκεινται σε περιορισμό ως προς τον αριθμό των δημοτικών επιχειρήσεων και δεν έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν νέες επιχειρήσεις, ως εκ τούτου απαιτείται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των δημοτικών επιχειρήσεων που επιτρέπονται

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να επιτραπεί στις ΔΕΥΑ η διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία όλων των μορφών, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ