Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Διαθεσιμότητα, απολύσεις και τρόποι αντίδρασης *Της Ιωάννας Τσιρίκα

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποδέχτηκε τη νέα χρονιά με το φλέγον ζήτημα της πραγματοποίησης 4.000 απολύσεων υπαλλήλων που έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2013. Η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών μας έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των άμεσων απολύσεων με τις πιέσεις πλέον να είναι τόσο ασφυκτικές όσο ποτέ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τους 2.000 πρώην εργαζομένους στην ΕΡΤ (περίπου 600 απασχολούνται στη Νέα Δημόσια Τηλεόραση), επίορκους των οποίων οι υποθέσεις έγιναν τελεσίδικες στα πειθαρχικά συμβούλια, τους 700-800 εργαζομένους σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ που πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν από καταργήσεις οργανισμών και από απομάκρυνση «πλεονάζοντος προσωπικού» σε φορείς του Δημοσίου. Παράλληλα αγκάθι για το Υπουργείο αποτελούν και οι 11.000 απολύσεις που εντάσσονταν εξ’ αρχής στο χρονοδιάγραμμα του 2014. Ομιλούμε λοιπόν για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα η έξοδος για τους συγκεκριμένους εργαζομένους θα είναι οριστική, χωρίς υποσχέσεις για επανατοποθέτηση. Από πού θα προέλθουν όμως οι 15.000 προς απόλυση υπάλληλοι ;

Το βάρος αυτών των απολύσεων δεν θα το σηκώσουν άλλοι παρά οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι για τους οποίους, ο χρόνος της διαθεσιμότητας περιορίστηκε με το νόμο 4172/2013 από δώδεκα μήνες σε οκτώ μήνες για όσους θα ετίθεντο σε αυτή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού (23/7/2013). Ακόμη, το βάρος προβλέπεται να σηκώσουν οι υπάλληλοι των ΝΠΙΔ των δήμων, στα οποία πρόκειται να μπει λουκέτο στο προσεχές χρονικό διάστημα.  Η διαθεσιμότητα συνιστά απόλυση υπό τη διαλυτική αίρεση της μη μετάταξης ή μεταφοράς του καταλαμβανόμενου προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου μέσα στο χρόνο διάρκειας της. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν καταστεί δυνατή η κινητικότητα του προσωπικού μέσα στο χρόνο διάρκειας της διαθεσιμότητας, οι υπαγόμενοι στο μέτρο υπάλληλοι θα απολυθούν. Αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι για κατηγορίες εργαζομένων το οκτάμηνο πρόκειται να λήξει εν ευθέτω χρόνο (παράδειγμα αποτελούν οι 2.234  σχολικοί φύλακες οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από 24/7/2013), συνάγεται ότι όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, δύσκολα θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε άλλους φορείς, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων, εργαζόμενοι στον ΕΟΠΠΥ και σε ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα με τις ήδη προγραμματισμένες απολύσεις, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ένταξη σε διαθεσιμότητα ακόμη 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος Φεβρουαρίου 2014. Με το χρονόμετρο να μετρά ήδη αντίστροφα, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου, το νέο κύμα διαθεσιμότητας θα αποτελείται από γιατρούς και εργαζομένους στον ΕΟΠΠΥ και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ καθώς και από υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης (πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας που προβλέφθηκε με το νόμο 4223/2013), παρά την κωλυσιεργία των δήμων και την άρνηση τους να συνεργαστούν.

Στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων έρχεται να προστεθεί το δεύτερο κύμα του Φεβρουαρίου 2014 (ομαδικές απολύσεις). Ο νομοθέτης, λειτουργώντας ισοπεδωτικά, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους ικανούς και ευσυνείδητους υπαλλήλους με τους αργόμισθους και τους ανεπαρκείς, πράγμα που αντιστρατεύεται την ορθολογική λειτουργία του Δημοσίου. Δεδομένων των πιέσεων για 15.000 απολύσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους και με τεταμένη την αγωνία χιλιάδων πολιτών για το μέλλον της εργασίας τους,  οι εντασσόμενοι σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι, σε πρώτη φάση μπορούν να προστατευθούν με ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία θα ζητείται η προσωρινή ρύθμιση της εργασιακής τους σχέσης και συγκεκριμένα να υποχρεωθεί η υπηρεσία να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση επί της τακτικής αγωγής τους με απειλή χρηματικής ποινής για κάθε ημέρα άρνησης αποδοχής των προσφερόμενων υπηρεσιών. Η προστασία αυτού του είδους αφορά τους εργαζομένους ιδιωτικού δικαίου, οι πλείονες των οποίων δικαιώθηκαν έως τώρα δικαστικά και παρέμειναν στην υπηρεσία τους. Για τους συνδεόμενους με σχέση δημοσίου δικαίου, προστασία παρέχεται μέσω άσκησης αίτησης ακύρωσης. Μέχρι την έκδοση απόφασης επί αυτής, η παραμονή του υπαλλήλου στην υπηρεσία επιτυγχάνεται μέσω ασκήσεως αίτησης αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής ενώπιον των κατά τόπον αρμόδιων Διοικητικών Εφετείων, λόγω πιθανολόγησης της αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού καθεστώτος διαθεσιμότητας. Αναντικατάστατη παραμένει η σημασία της αίτησης αναστολής ειδικά για τις περιπτώσεις υπαλλήλων που είναι επιβαρυμένοι οικονομικά, οικογενειακά ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

ΤΣΙΡΙΚΑ ΙΩΑΝΝΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

Γ. Μπουσίου 6, Γρεβενά

26ης Οκτωβρίου 10, Θεσσαλονίκη

επικοινωνία: 2462022034, 6972200409

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ