Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Γυμνοφοβία: ο φόβος του γυμνού

Ακούγεται αστεία, προκαλεί όμως τεράστιο άγχος σε όποιον πάσχει από αυτή

 

Υπάρχουν αρκετοί που δεν άντεξαν ποτέ – στη ζωή τους (!)- να κοιτάξουν «ωμά» τον εαυτό τους γυμνό στον καθρέφτη, ή εκτός. Ούτε και πιο ερωτικά.Ούτε κουβέντα δε για πιο ναρκισσιστικά.

Πολλοί μισούν την σχέση τους με το δικό τους γυμνό, καταγράφουν ολοένα και πιο συχνά τα ιατρεία των ψυχιάτρων, και οι ειδικοί επιστήμονες κατέληξαν να το χαρακτηρίσουν πλέον φοβία. «Gymno- phobia» μάλιστα, με σύνθεση, ακριβώς, ελληνικών λέξεων,είναι η επίσημη διεθνής επιστημονική ονομασία.

Το γυμνό στον σύγχρονο εγκέφαλο δείχνει να λειτουργεί ως ένας πολύ ειδικός, ευαίσθητος κωδικός. Μπορεί να καθορίσει συμπεριφορές ή να αναστείλει άλλες, να χαλάσει σχέσεις, να τις φτιάξει, έως και να τις αποθεώσει. Με τη βούλα των γιατρών, το γυμνό σήμερα είναι τόσο ταμπού όσο είναι και τέχνη.

«Υπάρχουν εκείνοι που δεν νιώθουν καθόλου άνετα γυμνοί μπροστά σε άλλους – και υπάρχουν και εκείνοι που δεν θέλουν να κοιτάζουν τον εαυτό τους γυμνό,» σύμφωνα με τον Martin Antony καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ryerson του Τορόντο.

Η φοβία με το γυμνό, όπως προσθέτει, μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίο, παράλογο φόβο τέτοιο που να εμποδίζει την ικανότητα του ατόμου να ζήσει φυσιολογική ζωή, σε όλα τα επίπεδα μάλιστα.   Συνήθως οι Φοβίες αναπτύσσονται μετά από κάποια αρνητική εμπειρία.

Ο γυμνο-φοβικός μπορεί να κουβαλάει τραύμα, π.χ. από κάποια εμπειρία των σχολικών του χρόνων στα αποδυτήρια. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν οι επιστήμονες, η φοβία συνδέεται και εγείρεται από κάποιο σχετικό ή παράλληλο σύνδρομο με το «body-image» στην πλειονότητα των περιπτώσεων, και όχι πρωτίστως με σεξουαλικά ταμπού.     Συχνά οι γυμνο-φοβικοί πάσχουν και από άλλες αγχώδεις διαταραχές, από διατροφικές διαταραχές, ή και από την Διαταραχή Δυσμορφίας Σώματος.

Η τελευταία, είναι μια ψυχική κατάσταση που κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι άσχημοι ή πολύ χοντροί ή ατελείς, όταν έστω και ένα μικρό μόνον ελαττωματάκι μπορεί να υπάρχει, το οποίο μεγιστοποιεί ο πάσχων μόνος του, ψυχαναγκαστικά.   Όσοι πάσχουν από αυτή την διαταραχή, εξηγούν οι θεράποντες, συχνά βασανίζονται τόσο από την εμφάνισή τους ώστε κρύβουν τα σώματά τους από τον εαυτό τους και τους άλλους.

Οι σημερινές μοντέρνες Φοβίες είναι τόσες και τόσες… Κλειστοφοβία, Αγοραφοβία είναι οι πιο γνωστές. Η Αραχνοφοβία (arachnophobia) είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Αλλά συνέχεια γεννιούνται και τόσες καινούργιες Η νέα μοντέρνα coulrophobia είναι ο φόβος για τους κλόουν.  Η γνωστή σε όλους μας κρίση της Nomophobia, (που δεν ξέραμε πώς την λένε, αλλά όλοι μας τη νιώθουμε), είναι ο φόβος του να μην λειτουργεί η σύνδεση του κινητού μας, και όποτε συμβάινει…

Και μια άλλη καινούργια, η sesquipedalophobia, που είναι ο φόβος, -του να πούμε-, τις πολύ μεγάλες λέξεις.     Η Γυμνοφοβία κατά τους ειδικούς, αντιμετωπίζεται με αντίστοιχη επιστημονική προσέγγιση με τις άλλες φοβίες. Και αυτή είναι η έκθεση του πάσχοντα στο Φόβο του, σταδιακά, υπό ασφαλείς όμως και ελεγχόμενες συνθήκες.

Αν κάποιος αποφεύγει το να είναι γυμνός με τον ερωτικό του σύντροφο για παράδειγμα, συστήνεται να το τολμά… με ασφαλή εξοικείωση, σε στάδια.   Άλλωστε, πάταγο κάνει σε δημοτικότητα ο trend maker του «never nude» Tobias Funke, στην κοσμαγάπητη αμερικανική σειρά Arrested Development, που λανσάρει τα cut-offs… για να ξεπεράσει το σύνδρομό του.

Το σουξέ είναι τέτοιο που κατηγορείται ήδη ο Τοbias ότι λανσάρει ολόκληρη βιομηχανία με cut-offs εσώρουχα πίσω από τον ρόλο.

 

 

Μαρία Παπαπαναγιώτου

Πηγή: www.lifo.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ