Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Γιώργος Κασαπίδης : Ερώτηση για τα βιομηχανικά απόβλητα

Εκφράζοντας τη διαφωνία του στην κατασκευή τριών νέων κυψελών διαχείρισης  βιομηχανικών αποβλήτων  σε λιγνιτορυχείο της Δ.Ε.Η. Α.Ε., όπως αυτή διατυπώθηκε και σε τοπική σύσκεψη φορέων, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γ. Κασαπίδης, επανήρθε στο θέμα, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

                                            ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

                                      κ. Ιωάννη Μανιάτη

 

ΘΕΜΑ: Ανάκληση της  απόφασης της Γεν. Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων σε λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Με την υπ’ αριθμ. 175510/14.10.2014 απόφαση της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου, εγκρίθηκε η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη (ΤΕΠΕΜ) για το έργο «Κατασκευή τριών νέων κυψελών εντός υφιστάμενου χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ Α.Ε.».

Σε αυτήν εξειδικεύονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή τριών (3) νέων κυψελών στις οποίες μπορούν να διατίθενται στερεά, µη ανακυκλώσιµα επικίνδυνα απόβλητα. Πρόκειται για έργο κατηγορίας Α1 σύμφωνα με την ΥΑ 1958/2012, που σημαίνει ότι θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μεγάλο μέρος των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων θα προέρχονται από βιομηχανικές και  στρατιωτικές εγκαταστάσεις των αποκεντρωµένων διοικήσεων Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Αττικής και θα καταλήγουν στο ορυχείο Καρδιάς, µέσα στην περιοχή των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαΐδας, σε μια έκταση περίπου 260 στρεμμάτων.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας οι  περιβαλλοντικοί όροι για τη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων σε χώρο των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ Α.Ε. (Α.Π. 124528/7-5-2004 ΚΥΑ) αφορούν σε προϊόντα αμιαντοτσιμέντου. Με την υπ’ αριθμ. 36526/1261/19-6-2006 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας χορηγήθηκε άδεια για τη δραστηριότητα συλλογής, μεταφοράς και διάθεσης αποβλήτων αμιαντοτσιμέντου στο πεδίο Καρδιάς του Λ.Κ.Δ.Μ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε. βάσει της ΚΥΑ Η.Π. 13588/725/28-3-2006. Η ισχύς της ανωτέρω άδειας έληξε στις 1-4-2009 και ως εκ τούτου δεν υπάρχει σήμερα άδεια διαχείρισης. Ωστόσο με την Α.Π. οικ. 129022/20-8-2010 ανανεώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και πάλι μέχρι την 31.12.2020, μετά από εκπρόθεσμο αίτημα(16.06.2009) της ΔΕΗ χωρίς καμία τροποποίηση

Όμως ο Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209 Β) άρθρο 12 παρ. 1 καταργεί όλες τις άδειες και εγκρίσεις για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που προβλέπονται στην υφιστάμενη νομοθεσία. Οι άδειες διαχείρισης αντικαθίστανται από τις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων(ΑΕΠΟ).

Δεδομένου ότι οι άδειες διαχείρισης ενσωματώνονται στις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να γίνει η διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων που προβλέπει η ΤΕΠΕΜ, πρέπει να προηγηθεί η έκδοση νέας επικαιροποιημένης ΑΕΠΟ με τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του 2004 και να συμπεριλάβει και το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

Ως εκ τούτου, καμία ισχύ δεν έχει η αδειοδότηση του 2004.

 

Επειδή  μια περιοχή που πλήττεται περιβαλλοντικά από τις δραστηριότητες της Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν αντέχει επιπλέον επιβάρυνση,

Επειδή το έργο στερείται περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άδειας λειτουργίας,

Επειδή η εν λόγω απόφαση του ΥΠΕΚΑ προωθήθηκε χωρίς  να ενημερωθούν η Περιφέρεια και οι τοπικοί δήμοι, πολύ περισσότερο να υπάρξει διαβούλευση, που απαιτούν η εγχώρια και η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Είναι στις προθέσεις σας η ανάκληση της  εν λόγω απόφασης  για τη δημιουργία χώρου διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων σε λιγνιτωρυχεία της Δ.Ε.Η. Α.Ε;
  2. Υπάρχει εγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων της χώρας, με περιφερειακή διάρθρωση για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος;

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ