Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Βάσεις 2014 μείωνονται σε όλες τις σχολές

Πτώση στις βάσεις 2014 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις σχολές των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα οδηγήσει ο αυξημένος αριθμός εισακτέων καθώς υπολογίζεται από το άθροισμα των θέσεων που δόθηκαν πέρυσι στους υποψηφίους της γενικής σειράς και των θέσεων που δόθηκαν πέρυσι στους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, οι οποίες φέτος καταργούνται.

Αυξημένες αναμένεται να είναι οι βάσεις το 2014 σε σχολές που αφορούν την επαγγελματική σταδιοδρομία στον δημόσιο τομέα και μειωμένες στις θετικές σχολές αλλά και στις παραγωγικές σχολές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό εισακτέων, το 2014 θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ συνολικά 70.305 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 46.735 θέσεις στα πανεπιστήμια και στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες και οι 23.570 στα ΤΕΙ, την ΑΣΠΑΙΤΕ και την ΑΣΤΕ.

Ο γενικός αριθμός εισακτέων είναι αυξημένος από τον αντίστοιχο περσινό της γενικής σειράς (57.895) κατά περίπου 20% αν και πρόκειται για φαινομενική αύξηση που προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων -πέρυσι 11.503- που δίνονταν στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, όσοι πληρούν κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στον γενικό αριθμό εισακτέων.

Οι ειδικές κατηγορίες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ελεύθερες μετεγγραφές στο ΑΕΙ που επιθυμούν να φοιτήσουν.

Στις 70.305 θέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις σε στρατιωτικές σχολές, τις ακαδημίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και οι θέσεις για τις ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού.

Καθώς φέτος οι 70.305 θέσεις θα διεκδικηθούν από όλους τους υποψηφίους, οι βάσεις το 2014 σε σύγκριση με τις βάσεις της περυσινής γενικής σειράςτου 2013 αναμένεται να σημειώσουν τπώση σε όλα τα πεδία. Ιδιαίτερα αυτό θα συμβεί στις σχολές θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο) όπου οι θέσεις αυξάνονται κατά 3% και 5% αντίστοιχα συγκριτικά με πέρυσι. Αντίστροφα, θα υπάρξει μείωση κατά 4% των θέσεων για τις σχολές κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών (1ο επ. πεδίο) -ύστερα από την περυσινή μείωση κατά 16%- γεγονός που αντικειμενικά ευνοεί την άνοδο των βάσεων. Ο αριθμός των θέσεων για τις σχολές των επιστημών υγείας (3ο επ. πεδίο) παρέμεινε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Βέβαια, η πορεία στις βάσεις το 2014 εξαρτάται από τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στις Πανελλήνιες, που θα αρχίσουν στις 27 Μαΐου.

Μόνο για φέτος οι υποψήφιοι της Κεφαλονιάς θα διαγωνιστούν για ξεχωριστές θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων. Τέλος, όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελληνιες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

www.dikaiologitika.gr

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ