Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αυτοδιοίκηση: το μεγάλο στοίχημα (2)

Οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση-τοπική και περιφερειακή- από πολλούς θεωρούνται ένα προνομιακό πεδίο:
Είτε για να εισέλθουν στο χώρο της πολιτικής(υποψήφιοι) είτε για να περιχαρακώσουν δυνάμεις, να ελέγξουν χώρους ή να αποκτήσουν ένα βοηθητικό εργαλείο στην άσκηση κυβερνητικού ή αντιπολιτευτικού έργου( κόμματα) για την κατάληψη της εξουσίας….
Όσοι επιμελώς αποκρύβουν τον πολιτικό χαρακτήρα ή διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους επιμένουν ότι οι χώροι αυτοί δεν ενδείκνυνται για πολιτικές αντιπαραθέσεις είτε ψεύδονται είτε έχουν ιδιοτελείς και αλλότριους σκοπούς.
Δυστυχώς στη ζωή δεν υπάρχει παρθενογέννεση ειδικά στην πολιτική!
Ο άνθρωπος Αριστοτελικά είναι όν πολιτικό.
Με την συμμετοχή, την δράση του ή αντίθετα με την σιωπή ή την αδράνεια δεν παύει να καθορίζει όχι μόνο τις πολιτικές αλλά και την ίδια την ζωή του…
Προτιμότερη για μας η συμμετοχή και οργανωμένη δράση έστω με τα λάθη(απευκταία) και τις παραλείψεις.
Ανθρώπινο το σφάλειν!
Γιατί τα λέω αυτά;
Οι πολίτες που έχουν  το δικαίωμα του εκλέγειν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκείνοι που ασκούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και τίθενται στην κρίση τους μπορεί να το κάνουν για χίλιους δυό λόγους από ιδιοτελείς ή ανιδιοτελείς σκοπούς από ψώνιο ή από ποικίλα συμφέροντα…
Οι πολίτες πρέπει να έχουν για την τελική ευθυκρισία τους επαρκή και χρήσιμη πληροφόρηση και κυρίως γνώση και αποκρυσταλλωμένους στόχους:
Τί λύσεις περιμένουν για ποιά προβλήματα και ποιους εμπιστεύονται.
Πιό κοντά στον πολίτη είναι οι βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης όπου μπορεί να έχει λόγο και αποφασιστική συμμετοχή.
Εδώ όμως με τις μέχρι στιγμής ακολουθούμενες κομματικές πρακτικές ανακύπτει και το πρόβλημα
Από την ελπιδοφόρα αποκεντρωτική δημοκρατική νομοθετική παρέμβαση του Καλλικράτη που ήθελε τους Δήμους και τις Περιφέρειες, εστίες ανάπτυξης, αναγέννησης και αλληλεγγύης., την τριετή εμπειρία εφαρμογής του, την αναντιστοιχία πόρων και αρμοδιοτήτων, την φοβία παράδοσης προβλεπόμενων αποκεντρωτικών αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, την πολυνομία, το Αποκεντρωμένο Διοικητικό “καπέλωμα”, την ευκολία της διαχειριστικής και πελατειακής λογικής, την ηγετική ανεπάρκεια και ατολμία,,την διοικητική ανικανανότητα και δυσλειτουργία καθώς και τις άκομψες κομματικές παρεμβάσεις,αναδεικνύεται το μεγάλο έλλειμμα αντιπροσώπευσης.
Επίσης γίνεται καταφανές ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο διαπάλης μικρών και μεγάλων συμφερόντων, που πολύ απέχουν από τη βούληση των πολιτών.
Ειδικά σε τούτες τις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής αξιακής και θεσμικής κρίσης θα συνεχίζει να ορίζεται έξωθεν…
Ένας χώρος κατεξοχήν πολιτικός όπου η δημοκρατία- συμμετοχική διαδικασία, απόφαση, υλοποίηση, έλεγχος- διδάσκεται, ασκείται και διευρύνεται απαιτεί σωστές επιλογές και λιγότερες κομματικές παρεμβάσεις…
Σε αυτό δεν βοηθάει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ειδικά με την απαιτούμενη αντιπροσώπευση και τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων.
Ποιός χωρίς κομματική βοήθεια μπορεί να καταρτίσει ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο με τουλάχιστον 240 υποψηφίους ή ένα περιφερειακό ψηφοδέλτιο με υπεράνω των 100 υποψηφίων;
Ποιός μπορεί να συμμετάσχει με ελπίδες εκλογής αν δεν δαπανήσει χρήματα ή αν δεν έχει επαρκή δημοσιότητα;
Ποιοί προβάλλονται από τα ΜΜΕ;
Αυτοί που έχουν απόψεις, παράγουν πολιτική ή αυτοί που μεταφέρουν θέσεις και υπηρετούν πολιτικές και συμφέροντα ταυτόσημα με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα ιδιοκτητών ΜΜΕ πολιτικών,”άυλων” και “υλικών” κεφαλαίων και επιχειρηματιών;
Μπορούμε να πιστέψουμε ότι οι εν ενεργεία βουλευτές ενός κόμματος που χρίζονται υποψήφιοι Δήμαρχοι ή Περιφερειάρχες ή τα υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη που κατεβαίνουν στον εκλογικό στίβο, είναι υπερκομματικοί ή ανεξάρτητοι;
Συνήθως η ¨ανεξαρτησία” κρατάει 40 μέρες όσο και η προεκλογική περίοδος!
Αν χάσουν επιστρέφουν στην ασφάλεια της Βουλής ή της κομματικής κοιτίδας. Αν κερδίσουν καταλαμβάνουν ή επιζητούν μεγαλύτερα αξιώματα….
Τα παραδείγματα πολλά και με αυξητική τάση!
Πολύφερνες νύφες έγιναν Δήμοι και Περιφέρειες, ώστε ακόμα και δύο ή τρείς υποψήφιοι από τον ίδιο χώρο να “σφάζονται” στις ποδιές τους!
Δυστυχώς το μέλλον της Αυτοδιοίκησης δεν διαγράφεται λαμπρό!
Είναι ένα ακόμη πεδίο στείρας αντιπαράθεσης ενώ πρόκειται για τον κατεξοχήν χώρο συμμετοχής, δημιουργίας,αλληλεγγύης, ανάπτυξης,ποιότητας, αειφορίας, ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής, ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, του πολιτισμού και της παράδοσης και διεύρυνσης των οριζόντων κάθε περιοχής.
Τώρα είναι ευκαιρία να γίνει μια νέα αρχή.
Κανένας δεν μπορεί να απαγορεύσει στα κόμματα να παρεμβαίνουν ή να ασχολούνται με τις Αυτοδιοικητικές εκλογές!
Και οι επιλογές τους θα κριθούν με το ανάλογο τίμημα και οι υποψήφιοι θα αξιολογηθούν!
Οι πολίτες δεν μπορούν να δείξουν περισσότερη επιείκεια και ανοχή από την ελάχιστη και οριζόντια που επέδειξε η Πολιτεία σε αυτούς.
Οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί.
Η κρίση όξυνε περισσότερο την κριτική τους ικανότητα και αυστηροποίησε τα κριτήρια.
Παρόλο που κατά την γνώμη μας ελάχιστοι είναι οι υποψήφιοι που ξεφεύγουν από τον κανόνα και έχουν την ικανότητα και τα εχέγγυα ανιδιοτελούς και αποτελεσματικής προσφοράς, οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν πραγματικά τι θέλουν ποιος τους εκφράζει και ποιος μπορεί!

Δημήτρης Ψευτογκάς
Υπ. Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών
Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΜ

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ