Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ένωση Βλάχων Αλβανίας: ΄΄ Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες ΄΄

Η προσπάθεια του Συστήματος να δημιουργήσει εκ του μη όντος εθνότητες, συνεχίζεται απρόσκοπτη. Και καταρρίπτει το επιχείρημα, ότι η Ελλάδα παρουσιάζει ατονία στην αντιμετώπιση των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής λόγω της οικονομικής κρίσης, αφού οι χώρες που ασκούν πολιτική επιβουλής σε βάρος μας, βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση.

Είναι γνωστό πως υπάρχουν ισχυρά κέντρα, που επιδιώκουν την απεθνοποίηση των κρατών, δημιουργώντας -μεταξύ άλλων- και ανύπαρκτες εθνότητες, που στην δεδομένη στιγμή θα διεκδικήσουν την αυτονομία τους. Πρέπει να είναι αφελείς πολιτικά όσοι δεν το αντιλαμβάνονται. Με άπειρα μικρά αδύναμα προτεκτοράτα θα γεμίσουν την υφήλιο.

Για κάποιο διάστημα οι Ρουμάνοι είχαν ατονήσει. Η μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς σε πολίτευμα δυτικού Τύπου (δεν το αποκαλώ «δημοκρατικό», επειδή πρόκειται για καρικατούρα της δημοκρατίας, αφού μόνο στα λόγια «ο λαός είναι κυρίαρχος») την απορρόφησε, χωρίς να κάνει φυσικά σημαντικά βήματα.

Να αποκαλύψω, ότι στη σχετική ηρεμία που είχαμε στην πολυετή προσπάθεια ρουμανοποίησης των Βλάχων, συνέβαλε και ο κ. Νίκος Γριλλάκης, ο οποίος χρησιμοποίησε ορθά τα «επιχειρήματα» που πείθουν τους Βαλκάνιους -και όχι μόνον- πολιτικούς.

Πριν από μια εβδομάδα η Βουλή της Ρουμανίας ψήφισε ένα νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι Βλάχοι των Βαλκανίων θεωρούνται Ρουμάνοι της Διασποράς. Αντί να επιχειρηματολογήσω επ’ αυτού, δημοσιεύω μέρος της απάντησης της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας “Η Μοσχόπολη”, όπου διακηρύσσεται πως: «Οι Βλάχοι ήταν, είναι και θα είναι Έλληνες. Η ιστορία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα»!

«Θέλουμε να ρωτήσουμε την Κυβέρνηση της Ρουμανίας αν ρώτησαν τους Βλάχους που ζουν στην Ρουμανία αν συμφωνούν. Πρέπει να ξέρουν οι πολιτικοί της Ρουμανίας πως: “Ήταν οι Βλάχοι αυτοί που εργάστηκαν για την Αναγέννηση της Ρουμανίας, ήταν οι Βλάχοι που δώσανε την Γραμματική της Ρουμανίας, ήταν οι Βλάχοι που δώσανε τον πολιτισμό της Ρουμανίας, την κουλτούρα, την γλώσσα…”», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των Ελληνόβλαχων της Κορυτσάς, που δημοσίευσε η aftonomi.

Και συνεχίζουν: «Εμείς σαν Ένωση Βλάχων Αλβανίας “Η Μοσχόπολη” καταδικάζουμε την πράξη αυτή. Εμείς ήμασταν Βλάχοι, είμαστε Βλάχοι και θα παραμείνουμε Βλάχοι. Εσείς είστε κλέφτες της Ιστορίας των Βλάχων, η ιστορία των οποίων είναι συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ελλάδας. Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Μέγα Αλέξανδρο Ρουμάνο; Μήπως Θέλετε να κάνετε και τον Ρήγα Φεραίο Ρουμάνο; Σας έχουμε δώσει προσωπικότητες Βλάχων που εσείς τις εκμεταλλεύεστε σαν Ρουμάνους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουμε πως στη Μοσχόπολη Κορυτσάς υπήρχε μία από τις πιο ακμάζουσες ορθόδοξες κοινότητες της Αλβανίας με 40.000 Ελληνόβλαχους.

Η ρουμανική προπαγάνδα, με αφθονία χρημάτων -από πού;- εντείνεται στις βαλκανικές χώρες, ιδία στα Σκόπια και Αλβανία. Βρίσκει εκεί περισσότερο πρόσφορο έδαφος, επειδή υπάρχει αριθμός Ελλήνων που προκειμένου να αποφύγει τα καταπιεστικά μέτρα των δύο χωρών σε βάρος τους, και με απουσία της ελληνικής πολιτείας, δηλώνουν Ρουμάνοι. Άλλοι πάλι επηρεάζονται από τις αφειδώς χορηγούμενες υποτροφίες της ρουμανικής κυβέρνησης προς όσους δηλώσουν  «εθνικότητα» Βλάχικη (!)

Προ ετών, τόσο ο κ. Αχ. Λαζάρου όσο και ο καθ. Μ. Τρίτος, έδωσαν με εμπεριστατωμένες μελέτες τις απαντήσεις. Μεταφέρω δύο παραγράφους από την μελέτη του κ. Τρίτου, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα:

«Για την επιστημονική έρευνα το θέμα είναι λελυμένο. Οι Βλάχοι είναι αυτόχθονες Έλληνες εκλατινισμένοι. Είναι οι λατινόφωνοι υπήκοοι της άλλοτε απέραντης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ονομάζονται συνήθως και Αρωμούνοι. (Αρωμούνος από το προθετικό α και το λατινικό romanus, σημαίνει τον υπήκοο του ρωμαϊκού κράτους, τον ρωμάνον, ρωμαίον, ρωμιόν).

» Οι Βλάχοι αυτοαποκαλούμενοι Armani, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αυτοαποκαλούνται ρωμηοί στη γλώσσα τους. Αυτός ο όρος δεν έχει καμιά σχέση με το Ρουμούνοι ή Ρωμάνοι, που είναι το εθνικό όνομα των σημερινών Ρουμάνων, γιατί αυτό το όνομα μόλις πριν εκατό χρόνια το απέκτησαν οι γείτονές μας, όταν κέρδισαν την εθνική τους ανεξαρτησία. Αντίθετα το Armani των Βλάχων προϋπήρχε από τότε που αναγνωρίστηκαν ως ρωμαίοι πολίτες όλοι οι υπήκοοι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας».

Επειδή οι καιροί είναι πονηροί, απαιτείται και στο θέμα αυτό ετοιμότητα, περίσκεψη και γνώση. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί με το Βλαχικό ό,τι συνέβη με το Σκοπιανό. Η πείρα του παρελθόντος απέδειξε ότι ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε τα εθνικά μας προβλήματα, έστω και αν είναι μικρά. Γιατί τα μικρά ζητήματα γίνονται μεγάλα, επειδή όταν είναι μικρά δεν τους δίνουμε την πρέπουσα σημασία.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ