Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ένα ταξίδι που πρέπει να γίνει …

Την Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014, η Κορυτσά γιορτάζει

την Επέτειο της Επανάστασης του 1821.

 

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κορυτσά, προσκαλεί όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τη γωνιά αυτή, στην οποία ακόμη πάλλεται ο Ελληνισμός, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να ταξιδέψουν σε περασμένες εποχές, που εγγυώνται συγκίνηση και εθνική ανάταση.

 

Ειδικά τώρα, το ταξίδι αυτό μας χρειάζεται, όσο ποτέ.

 

Η δοξολογία στον επιβλητικό καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως, στο κέντρο της Κορυτσάς, έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και η σχολική γιορτή του Εκπαιδευτηρίου «Όμηρος», το οποίο παρέχει παιδεία σε πεντακόσια παιδιά, είναι βέβαιο ότι θα συγκινήσουν και θα καθηλώσουν τους επισκέπτες.

 

Το περιδιάβασμα στην παλιά πόλη με τα πέτρινα σοκκάκια και τα αρχοντικά των Ελλήνων εμπόρων να στέκουν, άλλα ερειπωμένα και άλλα αναπαλαιωμένα, όλα όμως περήφανα, θα κάνουν το μυαλό να ανατρέξει σε ξεχασμένες συλλογικές μνήμες. Το κτίριο «Σεφέρη», όπου έζησε και εργάστηκε ως Γενικός Πρόξενος ο ποιητής, πληγωμένο, είναι ακόμη εκεί. Το Βυζαντινό Μουσείο της Κορυτσάς, που περιέχει πολύτιμες εικόνες, ολόκληρο το εξαιρετικής αξίας τέμπλο του ιστορικού Ναού και, πάνω από έξη χιλιάδες εικόνες που περιμένουν την αναπαλαίωσή τους, προκαλεί θαυμασμό.

 

Λίγο έξω από την Κορυτσά, σε απόσταση μισής ώρας, βρίσκεται η Μοσχόπολη. Ιστορικό κέντρο του βλαχικού πολιτισμού, ιδιαίτερα αναπτυγμένη πόλη κατά το παρελθόν, καταστράφηκε τρεις φορές και τα παιδιά της σκορπίστηκαν. Το καταπράσινο όμως «αλπικό» τοπίο και η επίσκεψη στον βυζαντινό Ναό του Αγίου Νικολάου και στις άλλες εκκλησίες, θα μείνουν αξέχαστα.

 

Η Κορυτσά απέχει δυόμισυ ώρες από τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα μέσω Εγνατίας, μιάμιση ώρα από την Κοζάνη και τη Φλώρινα και σαρανταπέντε λεπτά από την Καστοριά, με άνετους δρόμους. Η Κοζάνη και η  Καστοριά συνδέονται αεροπορικά με την Αθήνα. Στην πόλη της Κορυτσάς και γύρω απ’ αυτήν, υπάρχουν πολλά μικρά όμορφα παραδοσιακά ξενοδοχεία. Στα σύνορα, αρκεί η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, ενώ η ασφάλεια στην περιοχή είναι παραδοσιακά υποδειγματική. Δεν χρειάζεται βέβαια να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι, δεν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι μιλούν ελληνικά.

 

Εφέτος όμως, συγχρόνως με τον εορτασμό της Επανάστασης του ΄21, θα εγκαινιαστεί και η νέα έδρα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος. Πρόκειται για ένα υπέροχο, μόλις αναπαλαιωμένο αρχοντικό, στον κεντρικό δρόμο της Κορυτσάς, που θα στεγάσει το Γενικό Προξενείο και αποτελεί συμβολισμό σημαντικής αναβάθμισης της παρουσίας μας στην περιοχή.

 

Η Κορυτσά απέχει μιά αναπνοή. Και περιμένει όσους θέλουν να ζήσουν ένα Σαββατοκύριακο που, σίγουρα, δεν θα μοιάζει με κανένα άλλο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

 

10:30   Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Κορυτσάς

 

11:30   Σχολική εορτή του Εκπαιδευτηρίου «Όμηρος» Κορυτσάς, στο θέατρο Τσαγιούπι

 

12:30   Τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου του Γενικού Προξενείου, με τη συμμετοχή του Μουσικού Λυκείου Κορυτσάς και του Εκπαιδευτηρίου «Όμηρος»

 

13:30   Δεξίωση στο Ξενοδοχείο «Life Gallery», με τη συμμετοχή παραδοσιακών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ