Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

«Άρωμα» Ελλάδας στο Γερμανικό κοινοβούλιο- Γνωρίστε τους υποψήφιους Έλληνες στις γερμανικές εκλογές

Στις 22 Σεπτεμβρίου οι κάλπες στη Γερμανία ανοίγουν. Στις λίστες των κομμάτων βρίσκονται αρκετά άτομα ξένης καταγωγής, ανάμεσα στους οποίους φιγουράρουν και τρεις υποψήφιοι με ελληνικές ρίζες. Στην περίπτωση της Στέλλας Κυργιανέ-Εφραιμίδη η πιθανότητα να εκλεγεί μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου είναι μεγάλη.

Η κ. Κυργιανέ-Εφραιμίδη, γεννημένη το 1965 στη Θεσσαλονίκη, ακολούθησε τους ακολούθησε τους μετανάστες γονείς της στη Γερμανία, συγκεκριμένα στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης. Εκεί μεγάλωσε, πήγε σε γερμανικό σχολείο, παντρεύτηκε και έγινε μητέρα. Το 1985 έγινε μέλος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD. Βασικό κριτήριο γι΄ αυτή την επιλογή ήταν το γεγονός ότι το SPD όχι μόνον δεχόταν αλλοδαπούς ως απλά μέλη, αλλά τους έδινε την ευκαιρία να γίνουν και στελέχη.

Από το 1991 η Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη γίνεται σταδιακά δημοτική και νομαρχιακή σύμβουλος, μέλος του προεδρείου SPD στη Βάδη Βυρτεμβέργη, υποψήφια ευρωβουλευτής και τώρα υποψήφια για την Μπούντεσταγκ στην εκλογική περιφέρεια Τσόλερναλμπ-Ζιγκμάρινγκεν. Η δημοφιλής πολιτικός με διασυνδέσεις στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος είχε όμως και προτάσεις να κατέβει υποψήφια και σε άλλους δύο περιφέρειες αλλά τελικά επέλεξε το μέρος όπου μεγάλωσε.

Οι υποψήφιοι των Πρασίνων και της Αριστεράς

Γεννημένος στο Αμβούργο από γονείς μετανάστες ο Σπυρίδων Ασλανίδης πολιτεύεται στην βορειογερμανική πόλη Λύμπεκ για τους Πρασίνους. Στην άλλοτε πρωτεύουσα της πανίσχυρης Χανσεατικής Ένωσης που εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο γερμανικό λιμάνι στη Βαλτική Θάλασσα ο 44χρονος οικονομολόγος είναι σύμβουλος του δήμου σε θέματα οικονομικής προώθησης και εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων στην πόλη. Μέλος των Πρασίνων είναι από το 1994.

Ενώ για μεγάλο διάστημα ασχολούνταν με θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, σήμερα είναι εκπρόσωπος του κόμματος του στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χολστάιν για θέματα οικονομικών και οικονομίας. Πιθανότητες να εκλεγεί δεν έχει, αλλά στόχος του είναι να ξεπεράσει το 17% των ψήφων, από 11,6% που ήταν το 2009. Για αυτό το λόγο επενδύει πολύ χρόνο και δύναμη στον προεκλογικό αγώνα. Κατά πόσο όμως του γίνονται ερωτήσεις σχετικά με την του Ελλάδα, των πιθανών επιπτώσεων ενός κουρέματος του χρέους στους Γερμανούς φορολογούμενους; «Περίμενα πραγματικά κάποια στιγμή, ειδικά όταν δεν υπάρχουν μικρόφωνα και κάμερες, κάποιος από τα άλλα κόμματα ή ακόμη κάποιος απλώς πολίτης που έρχεται στις προεκλογικές μου εκδηλώσεις να μου θέσει τέτοιο θέμα. Αλλά -αυτό είναι πράγματι περίεργο και παράξενο- κανείς δεν έκανε κάποια σχετική παρατήρηση», αναφέρει ο κ. Ασλανίδης.

Διαφορετικές εμπειρίες έχει ο Λάμπρος Σαββίδης. Ο υποψήφιος του Κόμματος της Αριστεράς στο Βερολίνο βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με τέτοιου είδους ερωτήσεις, οι οποίες αφορούν και τη στάση του κόμματός του, το οποίο μονίμως απορρίπτει στη βουλή κάθε δανειοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Σαββίδη «τα πακέτα αυτά ουσιαστικά δεν είναι πακέτα βοήθειας για τον ελληνικό λαό. Κατά 95-96% είναι πακέτα για τράπεζες που έχουν φαλιρίσει ή και για ΄ψευτοδανειστές΄ που πληρώνονται τους τόκους. Αυτοί παίρνουν στην ουσία τα λεφτά. Σχεδόν τίποτα δεν φτάνει για την πρόοδο και την ευημερία της οικονομίας στην Ελλάδα. Δεν φτάνει τίποτα στον ελληνικό λαό».

Στη Γερμανία ο Λάμπρος Σαββίδης είχε έρθει το 1968 για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, ήταν μέλος προεδρείων πολλών ελληνικών συλλόγων στο Βερολίνο, ενώ το 1998 με την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία γίνεται μέλος του PDS, όπως λεγόταν το Κόμμα της Αριστεράς τότε, επειδή, όπως τονίζει, ήταν το μόνο κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο που καταδίκασε αυτή την πράξη. Η πρόταση να κατέβει υποψήφιος στις φετινές εκλογές του έγινε τον περασμένο φθινόπωρο. Σχετικά με την πρόταση αυτή αναφέρει: «Δεν είναι μόνο εκτίμηση για το πρόσωπο μου και τους αγώνες που έκανα ο ίδιος. Το να έχουν έναν έλληνα υποψήφιο στο Βερολίνο, είναι ένα είδος αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό».

Πηγή: deutsche welle

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ